Aktuellt

Enestam: Översvämmade områden bör få statligt stöd!

Svenska folkpartiets ordförande, miljöminister Jan-Erik Enestam, bekantade sig idag 9.8. med översvämningssituationen i Oravais och Vörå. – Detta är en katastrof för alla dem som fått sin egendom förstörd p.g.a. vattenmassorna. Mina tankar går till de familjer som drabbats. Det är mer än rimligt att statliga ersättningar, enligt gängse praxis, utbetalas sade Enestam.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
09.08.2004 kl. 00:00

Henrik Lax invald i europaparlamentet

Valet av Lax föranleder en del ändringar i Svenska riksdagsgruppens sammansättning. Samtidigt som Lax lämnar gruppen, återinträder Astrid Thors i riksdagen. Christina Gestrin fortsätter som som riksdagsledamot i egenskap av ersättare för Lax från Nylands valkrets.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
15.06.2004 kl. 00:00

MEP:arna och riksdagen bör samarbeta i EU-frågor

Svenska riksdagsgruppen anser att de finländska EU-parlamentarikerna bör få utökad rätt att närvara vid riksdagens Stora utskotts möten då EU-ärenden behandlas.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
10.06.2004 kl. 00:00

Nylander föreslog förkastning av gymnasielagsändringen.

Riksdagen röstade i den sista och avgörande behandlingen av studentexamens strukturförsök. Mikaela Nylander föreslog att regeringens förslag om att göra det andra inhemska språket frivilligt i studentexamen skulle förkastas.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
08.06.2004 kl. 00:00

Hälsoministrarna skall definiera EU:s hälsopolitik – inte handelsministrarna!

– Finlands regering bör arbeta för att EU får ett hälsodirektiv som innehåller gemensamma riktlinjer för hälsovården. EU:s maktbefogenheter skall inte utvidgas i direktivet, utan medlemsländerna skall fortsättningsvis behålla sin beslutandemakt om social- och hälsovårdstjänsterna.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
03.06.2004 kl. 00:00

Fränt replikskifte om studentsvenskan i responsdebatten.

- Det strukturförsök med en större valfrihet i studentexamen inleddes 1995 och innefattade 29 gymnasier. Hur man än ser på statistiken kan man inte förbise att detta dock skett på bekostnad av det andra inhemska språket. Dessutom är benägenheten att inte avlägga provet i det andra inhemska större bland pojkarna, för vilka andelen som valt provet i det andra inhemska språket under försökets gång sjunkit med knappa 10 %, sade Mikaela Nylander i sitt anförande.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
01.06.2004 kl. 00:00

Svenska riksdagsgruppen: EU bör stoppa människohandeln

En av de grövsta kränkningarna mot de mänskliga rättigheterna i Europa är den växande barn- och människohandeln. Uppskattningsvis tvingas en halv miljon kvinnor och barn in på EU:s sexmarknader varje år. Det måste vara ett självklart mål för unionen att aktivt bekämpa denna organiserade brottslighet.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
27.05.2004 kl. 00:00

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00