Ruotsalainen eduskuntaryhmä koostuu vaalikaudella 2023-2026 kymmenestä kansanedustajasta, joista yhdeksän on RKP:n jäseniä ja yksi Ahvenanmaan kansanedustaja. Neljä edustajaa on Vaasan vaalipiiristä, kolme Uudenmaan vaalipiiristä. Helsingin, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan vaalipiireistä on kustakin yksi edustaja.

Ruotsalaista eduskuntaryhmää johtaa puheenjohtajisto:

  • Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson
  • 1. varapuheenjohtaja Mats Löfström
  •  2. varapuheenjohtaja Anders Norrback

 

Hallituksessa ryhmällä on kaksi ministeriä: oikeusministeri Anna-Maja Henriksson,  Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz sekä  Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.

 

Saat yhteyden Ruotsalaiseen eduskuntaryhmään soittamalla eduskunnan vaihteeseen (09) 4321 ja pyytämälle heitä yhdistämään toivomallesi kansanedustajalle tai virkamiehelle. Voit ottaa yhteyttä myös s-postitse: etunimi.sukunimi@eduskunta.fi.

Ryhmät voivat myös ottaa yhteyttä meihin halutessaan järjestää vierailun eduskuntataloon.

 

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

Miksi ryhmänne nimi on Ruotsalainen eduskuntaryhmä eikä RKP:n eduskuntaryhmä?

Ruotsalaista eduskuntaryhmää edelsi Svenska lantdagsgruppen (Ruotsalainen maapäiväryhmä), joka pohjautui 1800-luvulla maapäivillä toimineeseen Ruotsalaisen puolueen ryhmään. Kun Ruotsalainen kansanpuolue perustettiin vuonna 1906 säilytettiin ryhmän nimi Svenska lantdagsgruppen. Kun maapäivät vaihtoivat nimensä eduskunnaksi vuonna 1919 vaihdettiin tietoisesti ryhmän nimeksi Svenska riksdagsgruppen/ Ruotsalainen eduskuntaryhmä, vaikka se ei vastaa puolueen nimeä. Se on sittemmin toiminut ryhmän nimenä. Vuodesta 1948 lähtien Ahvenanmaa on toiminut omana vaalipiirinä, ja Ahvenanmaan edustaja on ollut jäsen Ruotsalaisessa eduskuntaryhmässä. Suomessa toimivat puolueet eivät voi asettaa ehdokkaita Ahvenanmaalla, minkä vuoksi nimi Ruotsalainen eduskuntaryhmä on myös nähty sopivana ryhmälle, jonka työskentelyyn osallistuu sekä RKP:n edustajia että Ahvenanmaan edustaja.

 

Milloin puheenjohtaja valitaan?

Ryhmä valitsee puheenjohtajan aina uuden eduskuntavuoden alkaessa. 

 

Miten usein eduskuntaryhmä kokoontuu?

Ryhmä tapaa kerran viikossa, torstaisin klo 14.00–16.00. 

 

Historia

Ensimmäiset valtiopäivävaalit pidettiin vuonna 1907. Yleinen äänioikeusikäraja oli 24 vuotta. Suomi oli ensimmäinen maa Euroopassa ja kolmas koko maailmassa antaessaan naisille äänioikeuden ja oikeuden tulla valituiksi kansanedustajiksi jo vuonna 1906.

Äänioikeutettujen määrä kasvoi 100 000:sta miljoonaan.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä perustettiin vuonna 1907. Se sai ensimmäisissä vaaleissa 24 edustajaa. Ryhmä on siitä lähtien toiminut 50:ssä tasavallan 73:sta hallituksesta. Ryhmässä on ollut niin pääministerin- (mm. Törngren v. 1954) kuin ulkoministerinsalkunkin haltijoita (Aminoff 1976–1977, Stenbäck 1982–1983).  

KansliA

Eduskuntaryhmän kanslia tukee eduskuntaryhmän toimintaa.

Näiden henkilöiden lisäksi kansanedustajilla on henkilökohtaisia avustajia. 


Hanna Seppä
Pääsihteeri

040 - 730 3562

etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Yleinen poliittinen valmistelutyö


Jade Malmi

Lainsäädäntösihteeri

 

etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Lainsäädäntötyö ja juridinen tuki

 


Christel Liljeström
Eduskuntasihteeri

050 - 308 2460

etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Vierailut ja kutsut, yleishallinto, talous