Aktualitetsdebatt 1000 dagar sedan Ukraina-kriget inleddes

19.11.2024 kl. 14:24
Gruppanförande, Svenska riksdagsgruppen, Otto Andersson, 19.11.2024

Ärade talman,

 “ Nu har maskerna fallit. Vi ser bara krigets kalla ansikte.” konstaterade president Sauli Niinistö. Den 24. februari 2022 blev för evigt ett mörkt kapitel i mänsklighetens historia. Nu idag är det 1000 dagar sedan Ryssland inledde sitt hänsynslösa anfallskrig mot Ukraina.

 

I 1000 dagar har lidande och förstörelse varit vardag för Ukraina och Ukrainas folk. Det har med all tydlighet blivit klart att Ryssland inte skyr några som helst medel. Folkrätten och den humanitära rätten har för länge sedan fått gett vika för sexuellt våld, brutalitet mot civila och samt andra krigsbrott.

 

Samtidigt har Ukraina och Ukrainas folk oerhört tappert kämpat för sin frihet mot en brutal fiende. Och denna kamp hedrar vi idag. Det är viktigt att minnas att Ukrainas kamp för frihet handlar förutom landets egen självständighet, också om hela Europas säkerhet, mänskliga rättigheter och demokratin.

 

Ärade talman

Ukrainas sak är vår. Finlands stöd för Ukraina fortsätter starkt och enat. Ukraina och det ukrainska folket behöver få allt stöd de behöver. Såväl militärt, ekonomiskt och civilt.

 

Finland har hittills levererat 24 försvarsmaterialpaket till Ukraina. Det finns inga begränsningar gällande användningen av de vapen som Finland donerar till Ukraina, så länge de används till självförsvar och i enlighet med internationell rätt. Detta borde vara fallet också gällande material som ges från övriga västländer. Därför är gårdagens besked om att USA upphäver sina tidigare restriktioner, välkommen.

 

Finland har också samarbetat med Ukraina för att främja utbildning, rättsstaten, samt energi- och miljösäkerheten. Jag vill också betona alla de frivilliga insatser som gjorts av så många finländare.

 

Det är glädjande att det här i riksdagen hela tiden funnits en bred politisk enighet om stödet till Ukraina. Detta är tyvärr inte fallit på alla håll i Europa.  Vi har sett en oroväckande utveckling där Putinvänliga krafter på ytterkanterna vinner terräng.

 

Också det kommande maktskiftet i USA väcker frågor. Klart är att Europa måste ta ett större ansvar för stödet till Ukraina. Kostnaden för stödet, hur stor den än kan verka, bleknar i jämförelse med de kostnader och det lidande som skulle följa om vi vänder Ukraina ryggen.

 

Det är också skäl att betona att en eventuell fredslösning måste ske på Ukrainas villkor, inte tvärtom.

Återuppbyggnaden av Ukraina kommer att kräva massiva insatser. Stödjande av en stark demokratisk rättsstat, utbildningen och ett mångsidigt civilsamhälle är centralt. Finland ska fortsätta vår långvariga linje – att främja rättigheter för kvinnor, flickor, personer med funktionsnedsättning och sexuella minoriteter.

 

Finland och Finlands folk står vid Ukrainas sida, också i fortsättning. 

Slava Ukraini!

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00