Vi har alla nytta av mer samordning och en gemensam EU-påverkan

18.09.2024 kl. 08:26
Europa- och ägarstyrningsminister Joakim Strand deltog den 16–17 september i det gemensamma regeringsmötet mellan Sveriges och Finlands regeringar på Rosenbad i Stockholm.

Mötet arrangerades på initiativ av statsministrarna Petteri Orpo och Ulf Kristersson och var det första gemensamma mötet mellan de två ländernas regeringar på femton år.


Under mötet antogs en deklaration om det djupa svensk-finska samarbetet och om att länderna är varandras närmaste partners, samt om hur samarbetet kan fördjupas ytterligare. Minister Strand höll också ett seminarium om Finlands och Sveriges 30-åriga EU-medlemskap och hur det fördjupade samarbetet inom EU tar form. Seminariet arrangerades tillsammans med Strands nyutnämnda svenska kollega, EU-minister Jessica Rosencrantz. Efter seminariet träffades Strand och Rosencrantz också bilateralt för att diskutera kommande EU-möten och aktuella frågor.

– Jag har alltid förespråkat ett gränsöverskridande finsk-svenskt samarbete, och det här mötet samt deklarationen stärker samarbetet på många sätt. Dels identifierar vi starka områden för samarbete, som våra gemensamma intressen i norr, exempelvis i Kvarken och längre norrut i gränsregionerna. Dels drar vi nytta av att vi tycker väldigt lika i många EU-frågor. Vi vinner alltså på samarbetet på alla nivåer – lokalt, regionalt, nationellt och inom EU, säger minister Strand.

Redan innan det bilaterala EU-ministermötet hade Rosencrantz och Strand haft ett telefonsamtal, där Rosencrantz ringde sitt första officiella samtal som minister till Strand.

– Att få träffa min nya svenska kollega Jessica Rosencrantz och diskutera samordning och det djupa samarbetet var mycket värdefullt. Vi har som länder liknande uppfattningar i de flesta frågor, och det är viktigt att komma ihåg att Sverige är vår närmaste partner och vän, även inom EU. Det tål alltid att upprepas, avslutar minister Strand.

 
Joakim Strand

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00