Bra att onödiga normer och byråkrati avvecklas!

12.09.2024 kl. 14:01
Regeringen har under den här mandatperioden gått in för att avveckla olika typer av normer.

Målsättningarna är att möjliggöra reglering, ta bort mindre nödvändig reglering och minska de administrativa bördorna. Med detta som grund är målsättningen att göra livet enklare för medborgarna, förbättra konkurrenskraften, främja marknadstillträde och digitalisering. Den lista som nu publicerades berör många sektorer, bland annat social- och hälsovården och byggsektorn. Riksdagsledamot Mikko Ollikainen gläds speciellt mycket över att en norm om vägbelysning finns med.


–  Vi behöver en smidigare byråkrati och jag är glad att regeringen nu tagit tag i denna problematik på allvar. Ett exempel är regleringen av vägbelysning, som ligger på kommunernas ansvar längs statliga. Till grund står en problematisk bestämmelse i ett direktiv från Trafikledsverket, som kräver att man använder betong- eller stålfundament för trästolpar. Detta krav har avsevärt ökat kostnaderna, 10 000 euro per km, och försvårat det praktiska genomförandet, särskilt i små kommuner med smala dikesrenar, säger Ollikainen. 

Utöver det är ledamot Ollikainen glad över att det i avvecklingen av normerna också finns med en uppluckring kring installationen av laddningspunkter för elbilar där den skulle ändras från en byggnadsspecifik till en mer ägarspecifik modell.

– Genom denna ändring blir det i framtiden möjligt för ägaren av flera byggnader, till exempel kommun, att göra en strategisk bedömning av var det är mer meningsfullt att installera fler laddningspunkter och var det vore meningsfullt att installera färre. Detta förväntas spara in flera miljoner euro för kommuner och företag, säger Ollikainen.


 
Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00