Statsministerns upplysning om utrikes-och säkerhetspolitiska läget

10.09.2024 kl. 15:00
Gruppanförande hållet av ledamot Eva Biaudet

Ärade talman,

Det inte är lätt att lyfta blicken från det oacceptabla krig Ryssland för i Ukraina. Vi måste fortsätta stöda Ukrainas frihetskamp allt vi förmår. Vi står eniga bakom ett ekonomiskt, militärt och politiskt stöd till Ukraina. Vi kan även globalt påminna om hur mycket som är på spel, att kampen för demokrati och mänskliga rättigheter förs även här, i Europa. 

Kriget i Ukraina har haft djupgående effekt också på oss finländare. Vår kristålighet – vår resiliens – är en central del av vår styrka. Att stärka vår resiliens både i praktiken men också socialt och mentalt är bland de viktigaste som vi kan göra. Finland är en rättsstat och en demokrati och vår kristålighet ska innebära att vi värnar även om dessa.

Trots det är det ibland svårt att inte tappa hoppet inför den dystra och totalitära situation Putinregimen styrt det ryska folket in. Det behövs möten mellan människor - ansikte mot ansikte, såsom med människorätts- och demokratikämpar Vladimir Kara-Murza och Julija Navalnaja möte här i Finland - som påminner oss om att det även finns ett annat Ryssland.

Likaså påminner mina möten med kvinnor i Afghanistan, Israel och Palestina, som outtröttligt kämpar för att våldet äntligen måste ta slut – om att det måste finnas hopp. Den finländska utrikespolitikens uppgift måste därför vara att värna om de strukturer och processer som vi tillsammans globalt har skapat i FN och EU för mänskliga rättigheter, humanitär hjälp och biståndssamarbete. Vår kraft är att ge fart åt de strukturer som upprätthåller frihet och säkerhet och som ger hopp om en bättre utveckling.

 

Ärade talman,

Svenska riksdagsgruppen stöder en tvåstatsmodell i Mellanöstern, och välkomnar utrikesministerns och Republikens Presidents förespråkande av en sådan. Just nu behöver vi se ett eldupphör, omedelbar frigivning av alla i gisslan varefter förhandlingar behöver ske. Terrorism som politiskt verktyg behöver upphöra, liksom de olagliga bosättningarna. Finlands mål ska vara att erkänna Palestina när förutsättningarna uppfylls. Centralt är att båda parterna erkänner varandras rätt att existera. Vi behöver göra allt för att de politiska processerna ska få en större knuff än någonsin för att våldet skall ta slut och vägen till politiska fredsprocesser kan inledas.

 

Ärade talman,

I redogörelsen talas det om värdebaserad realism. För oss i Svenska riksdagsgruppen innebär värdebaserad realism att vi inte enbart måste erkänna brister i vår världsordning utan också aktivt försvara de mekanismer som upprätthåller fred och rättvisa. Värdebaserad realism innebär att vi inte kan vara åskådare när grundläggande rättigheter kränks. De internationella samarbetsorganisationerna, mänskliga rättigheter och det regelbaserade internationella systemet är sköra, och det är vårt ansvar att skydda och försvara dem. Finland ska fortsätta vara en stark röst för demokrati, mänskliga rättigheter och folkrätt i en tid då dessa värderingar utmanas som aldrig förr.

Vi får inte glömma att säkerhet och stabilitet också bygger på solidaritet och stöd till de mest utsatta. Genom vårt bistånd hjälper vi inte bara Ukraina att återhämta sig från krigets förödelse, utan vi stärker även samhällen i utvecklingsländer. Klimatkrisen är ett bra exempel här då den förvärrar globala risker som migration, konflikter om naturresurser och hot mot biologisk mångfald. Dessa alla påverkar den internationella säkerheten där Finlands biståndsarbete haft en inverkan. Det är olyckligt att vårt bistånd inte når det internationellt överenskomna målet på 0,7 % av bruttonationalinkomsten. Freden kan inte upprätthållas med bara militär styrka; vi måste också investera i utbildning, jämställdhet och hållbar utveckling.

 

Ärade talman,

Finlands utrikespolitik baserar sig på brett samarbete med olika parter. Finland är en pålitlig och värdefull samarbetspartner i EU och i Norden – och nu också i Nato. Samarbetet med våra nordiska grannar är en hörnsten i Finlands säkerhetsstrategi.

Även Finlands engagemang i multilaterala forum har varit betydelsefullt – samtidigt som det utmanas av minskande medel. Vi kan fortfarande spela en viktig politisk roll. Det ska synas i vårt internationella engagemang bland annat inom FN och dess människorättsstrukturer.

 

Tack.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00