Wickström glad att regeringen satsar 80 miljoner euro på kustbanan

03.09.2024 kl. 23:00
Riksdagsledamot Henrik Wickström är glad att regeringen satsar sammanlagt 80 miljoner euro för att utveckla och förbättra kustbanan. Regeringen har i samband med budgetrian kommit överens om hur beloppet ska användas.

Regeringen har beslutat att bland annat Sjundeå stationsområde ska förbättras vilket inkluderar förbättrandet av perrongen samt utbyggande av ett ståspår. Därtill kommer man att göra förbättringar på banan i Kyrkslätt samt mellan Ingå och Karis. Även en del tunnlar mellan Karis och Salo ska förbättras. Likaså ska en slutlig planering av en mötesplats för tågen i Sjundeå utarbetas, och planer på en lättrafikled från Ingå station till Ingå centrum och ett stickspår till Joddböle hamnområde i Ingå.


-Det är jättefint att vi äntligen får fart på förbättrandet av kustbanan. Jag är speciellt glad över att Sjundeå station äntligen får sina välbehövliga satsningar. Nu kan vi skapa förutsättningar för bättre närtågstrafik från och till Sjundeå. Det här skapar även goda förutsättningar för Sjundeås utveckling, säger Wickström.

Wickström ser att det är bra att man nu planerar färdigt en mötesplats för tågen i Sjundeå. Det här är en viktig öppning med tanke på framtiden enligt honom.

-Nu gäller det att satsa på kustbanan och bevisa att vi kan förkorta resetiden mellan Helsingfors och Åbo. I framtiden står vi inför en tuff kamp för att bevara tågtrafiken från Västnyland till Helsingfors och Åbo ifall Västbanan blir av. Det blir inte enkelt, men en grundförutsättning är att kustbanans livskraft garanteras, säger Wickström
Henrik Wickström

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55