Förbjud konversionsterapi

31.08.2024 kl. 09:02
Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande, Sandra Bergqvist deltar i Åbo Pride, som i år firar 10 år. Temat för Åbo Pride är gemenskap.

– Jag vill genom mitt deltagande i Åbo Pride signalera betydelsen av samhörighet och bidra till att var och en ska kunna känna sig trygg och bemötas med respekt i sin gemenskap. Det här har jag också arbetat för som idrotts- och ungdomsminister. Gamla strukturer och förlegade tankesätt lever kvar i många delar av vårt samhälle. Skolan, hobbyerna och idrotten måste vara trygga platser för alla, också för regnbågspersoner. Klasskompisar, lagkamrater, lärare, tränare och föräldrar bär ansvar för att alla ska känna sig inkluderade precis så som man är, säger minister Bergqvist.


Även om temat under Åbo Pride varierar från år till år är huvudbudskapet fortfarande det samma: alla människor är lika mycket värda, oberoende av könsidentitet och sexuell läggning. 

– Det är allas skyldighet att stå upp för minoriteter och göra världen till en bättre plats än vad den var igår. Alla som tillhör köns- eller sexuella minoriteter har rätt att öppet leva som sig själv utan att det finns press på att ändra eller dölja delar av sin egen identitet. Finland bör garanter det här, bland annat genom att förbjuda konversionsterapi. Frågan är också högaktuell genom ett medborgarinitiativ till riksdagen. Konversionsterapin har konstaterats använda metoder som till sin natur är diskriminerande, kränkande, skadliga och bedrägliga och de har av FN likställts med tortyr, säger minister Bergqvist.

Konversionsterapi innebär insatser i syfte att ändra, undertrycka eller utplåna hbtiq+-personers sexuella läggning, könsidentitet och/eller könsuttryck. 

 
Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55