Första regeringsåret och tack Anna-Maja

15.06.2024 kl. 06:03
I morgon söndag väljer SFP ny ordförande efter Anna-Maja Henriksson som lotsat partiet sen 2016.

Jag vill rikta ett stort tack till Anna-Maja för alla dessa år och även gratulera henne till att bli den första österbottniska SFP:aren invald i Europaparlamentet.

Det fina personliga röstetalet på över 50 000 röster är mycket stort – ett kvitto på väl utfört arbete. Det är otroligt viktigt att vi behåller vår plats i Bryssel också i fortsättningen.

Således är det dags för nästa steg för Anna-Maja. Det unnar jag henne. För lätt har det inte alltid varit som ordförande.

Det är ungefär ett år sedan SFP valde att gå med i regeringen med samlingspartiet, sannfinländarna och kristdemokraterna. Beslutet var svårt och krävde ett långt övervägande av oss i gruppen. Men vår medverkan i regeringen märks efter det första året. Finland skulle se annorlunda ut utan SFP i regeringen, även integrationsfrågor.

Regeringsprogrammet främjar Finlands tvåspråkighet betydligt mer än på länge, mer än i den förra regeringen. Som ett led i detta klubbades avgiftsfriheten kring det så kallade stora språkprovet i plenum i torsdag. Det handlar om språkexamen för statsförvaltningen som påvisar utmärkta kunskaper i finska eller svenska så att språkgrupperna behandlas mera jämlikt.

Vi satsar på svenskundervisningen i skolorna och har framgångsrikt påmint de övriga partierna att vi i varje beslut behöver beakta både finskan och svenskan. Vi är ett tvåspråkigt land, där svenskan ska behandlas jämlikt med finskan, och det behöver synas i regeringens arbete och beslut.

Regeringen satsar på barn och unga i form av fler undervisningstimmar i modersmål och matematik, allt för att främja baskunskaperna.

Vi har arbetat fram lösningar som gynnar investeringar inom den gröna omställningen vilket gynnar den Österbottniska kusten. Vi har även sett till att viktiga infrastruktursatsningar blir av de kommande åren – bland annat på riksåttan omkörningsfilerna på sträckan Lepplax-Edsevö och trafikarrangemangen i Karlebycentrum samt göra förbindelsevägen i Vasa fyrfilig samt förbättrande av flera vägar i regionen. Allt detta kommer inte av sig själv och det är i regeringen man påverkar. Så är den politiska realiteten.

Men, visst tiden i regeringen inte varit lätt. Många tuffa beslut har vi tvingats ta på grund av landets ekonomiska läge. Även förra sommaren var rasismdiskussionen utmanande. Detta tvingade regeringen att arbeta fram ett dokument för hur man arbetar för att motverka rasismen i Finland. Ett otroligt viktigt papper som måste följas upp.

Innan den kommande sommarledigheten kvarstår flera frågor i både riksdag och regering. Jag har själv tillbringat en hel del tid i YLE parlamentariska arbetsgrupp under vintern och våren och innan ledigheterna är målet att vi ska vara klara med arbetet om YLEs framtida roll och finansiering.

Den omdebatterade gränslagen är också aktuell. DCA-avtalet mellan USA och Finland, vilket kompletterar vårt Natomedlemskap, kommer också att behandlas innan sommarpausen.

Vi i SFP går mot ett spännande partiordförandeval. Oavsett vem av kandidaterna som bli vald kommer SFP att vara i trygga händer. Jag vill passa på att önska den blivande partiordförande lycka till med det kommande uppdraget och alla en riktigt skön fortsättning på sommaren.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30