Interpellation om regeringens finanspolitik 

15.05.2024 kl. 15:00
Gruppanförande hållet av ledamot Henrik Wickström.

Ärade talman,

 

Då vi diskuterar den offentliga ekonomin krävs det framtidstänk. Det krävs framtidstro. Just nu räcker inte anpassningsåtgärder och skattehöjningar. Vi behöver tillväxt och hopp om bättre tider. Det här är alldeles tydligt. Oppositionen väcker debatt i frågan och önskar svar av regeringen. Det här är en bra sak – debatt är nyttigt. Samtidigt är det alldeles självklart att oppositionen har svårigheter att sy ihop ett alternativ till regeringens anpassningsbeslut. Vi tar emot kritiken från oppositionen, men önskar också trovärdiga alternativ.

 

Ärade talman,

Att förhandla fram en helhet är svårt – men vi är nöjda med de rättvisa beslut som förhandlingen resulterade i. I regeringens paket finns både nedskärningar och skattehöjningar som motsvarar idén om alla är beredda att tillsammans lyfta Finland.

 

Ärade talman,

Små och medelstora företag i Finland ser allt dystrare på framtiden. Färre företag siktar på att växa och som bekant är växande företag Finlands motor. Detta är en mycket oroande utveckling och därför är det viktigt att regeringens arbetsmarknadsreformer och infrastruktursatsningar stärker villkoren för små och medelstora företag.

 

Ärade talman,

Regeringsprogrammet stärker förutsättningarna för ekonomisk tillväxt. FoU-finansiering ökar produktionstillväxten och tillgodoser industrins behov. Beslutet att stärka stamnätet bidrar också till nya investeringar. Programmen för östra och norra Finland, som blir färdiga före utgången av 2024, stöder också regionernas tillväxtmöjligheter.

 

Regeringen har kommit överens om ett skatteincitament för företag som främjar investeringar i den gröna omställningen och samtidigt i våra klimatmålsättningar. Det finns idag lovande projekt runtom i landet. Det handlar inte bara om industriinvesteringar i miljardklassen, utan också om nya arbetsplatser och mer skatteintäkter.

 

Ärade talman,

Regeringen gör satsningar som främjar infrastruktur, pendling och tillväxt. På investeringslistan finns bland annat Kustbanan i västra Nyland och riksåttan i Österbotten.

Regeringsprogrammet slår fast det uppenbara: att arbetskraftsinvandringen är ytterst viktig med tanke på den ekonomiska tillväxten och tryggandet av servicen i Finland. Vi säkerställer att integration är möjlig på båda inhemska språken. Målet är att ungefär 5–10 procent ska integreras på svenska.

 

Ärade talman,

Inom social- och hälsovården ser vi till att göra nödvändiga åtstramningar. Som interpellationens undertecknare konstaterar: välfärdssamhället kan inte ständigt leva över sina tillgångar. Vi måste stävja kostnaderna. En betydande åtgärd som togs under våren är att regeringen avstår från att minska antalet centralsjukhus.

Men om vi vill ha verksamma sjukhus även i framtiden, är det personalbristen vi måste lösa. Läkare, vårdare och socialarbetare ska få arbeta med sina patienter och inte använda majoriteten av arbetstiden till byråkratiskt pappersarbete. Arbetet måste vara flexibelt och givande.

I tider av svåra anpassningsåtgärder är det viktigt att lyfta viktiga investeringar som görs. Vi inom SFP är glada över att terapigarantin för barn och unga går framåt. För genomförandet av terapigarantin anvisas en tilläggsfinansiering på 35 miljoner euro per år.

 

Ärade talman,

Vi vet att jordbruket befinner sig i en strukturell lönsamhetskris. Därför prioriterar regeringen att inte skära i jordbruket utan i stället främja tillväxt, konkurrenskraft och lönsamhet inom livsmedelsindustrin.

 

Ärade talman,

Regeringen har snart verkat i ett år. Ett år som bland annat har resulterat i ett paket som anpassar de offentliga finanserna med 9 miljarder euro. Men faktum är att även nästa regering också kommer stå inför svåra, ekonomiska anpassningsbeslut. Interpellationens undertecknare har alldeles rätt i att även tillväxt behövs. Och det möjliggör regeringen. SFP kommer alltid vara ett framtidsparti som inte räds att ta de svåra, men ansvarsfulla besluten. Beslut som återställer förtroendet för Finland.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00