Interpellation om ungas framtid            

21.11.2023 kl. 15:00
Gruppanförande hållet av ledamot Henrik Wickström.

Ärade talman,

 

Interpellationen vi diskuterar idag lyfter fram en fråga som är viktig för mig som ung beslutsfattare. För många unga känns den egna framtiden, arbetslivet och försörjningen osäker och otrygg. Det världspolitiska läget och följderna av pandemiåren bidrar också till oro. Det är vi beslutsfattare som ska fortsätta söka lösningar så att barn får vara barn och vi unga får vara unga. Inom SFP inser vi att politiken måste fokusera på framtiden och därför krävs åtgärder idag.

 

Alla mätare visar ändå inte minus. Enligt Ungdomsbarometern från ifjol har upplevelserna av osäkerhet och otrygghet i vardagen minskat på så gott som alla områden. Mer än fyra femtedelar anser att vardagen är meningsfull och ungas nöjdhet med livet har återhämtat sig till nästan samma nivå som före coronapandemin. I dagens diskussion ska vi inte glömma att även belysa det positiva och hysa tilltro till framtiden. Det här är viktigt – för tappar vi framtidstron tappar vi framtiden.

 

Ärade talman,

Prestationsångest är något som drabbar många av oss. Vi behöver jobba på flera plan och det är viktigt att åtgärderna riktas rätt i ett tidigt skede. Regeringen satsar därför särskilt på skolan. Elever får nu bättre möjligheter att lära sig baskunskaperna: att läsa, skriva och räkna. Det här gör regeringen genom att öka minimiantalet lektioner inom den grundläggande utbildningen med 2–3 årsveckotimmar utan att utvidga läroplanen. Vi vill se fler trygga vuxna i skolorna, och vi vill främja ungdomsarbetet och att alla barn och studerande har möjlighet att prata med en kurator på sitt modersmål.

 

Regeringen har under ledningen av ungdomsminister Bergqvist inlett utarbetandet av ett ungdomspolitiskt program, vars syfte är att främja de ungas uppväxt- och levnadsvillkor. En totalreform av studiestödet är på kommande där målsättningen är att trygga försörjningen under studietiden och stödja slutförandet av studierna inom utsatt tid.

Regeringen kommer öka antalet nybörjarplatser vid högskolorna, och trygga en tillräcklig mängd närundervisning i yrkesskolorna. Samtidigt kommer vi inte från de åtgärder som krävs för att anpassa ekonomin. Men vi ska minnas att målet med anpassningsåtgärder är en ekonomiskt ljusare framtid som gynnar samhället i stort – där även vi unga skall ha goda förutsättningar att leva i trygghet och framtidstro. Balansen måste bevakas så att alla unga även idag kan leva i trygghet och få en god utbildning.

 

Ärade talman,

Efter studierna, också ofta också medan studierna pågår, inleds arbetslivet. Genom att stärka incitamenten för arbete, förbättra arbetsförmedlingarnas funktion och sänka tröskeln att anställa kommer regeringen skapa 100 000 nya arbetsplatser under valperioden. Inom SFP tror vi att regeringens politik kommer skapa en mer dynamisk och attraktiv arbetsmarknad. En stabil statsekonomi tryggar framtidens välfärdssamhälle.

 

Ärade talman,

Vi politiker har ett särskilt ansvar över hur vi talar om framtiden. Ungas välbefinnande är polariserat idag: allt fler unga mår bra, medan de som mår dåligt mår allt sämre. Som svar på detta kommer regeringen till exempel att införa en terapigaranti för barn och unga, och ett åtgärdsprogram på båda nationalspråken och på samiska för att förebygga utslagning. Finlands Studentkårers Förbund har välkomnat regeringens plan att förbättra tillgången till mentalvård genom att göra psykoterapeututbildningen delvis avgiftsfri. Regeringen satsar också på det fysiska välbefinnandet som uppmuntrar till bättre folkhälsa. Till exempel satsas det 20 miljoner euro per år till flaggskepsprogrammet mer motion i Finland.

 

Ärade talman,

Att bära ansvar för klimat och miljö har alltid varit viktigt för SFP. Partiets ungdomsorganisation gav faktiskt redan 1967 ut en debattbroschyr om miljöfrågor. Det är vi unga som främst kommer möta konsekvenserna av klimatåtgärderna i framtiden. Regeringens satsningar på energiomställningen och ren teknik bidrar till att minska klimatpåverkan, och skapar arbete och tillväxt. Det är alldeles avgörande att Finland förbinder sig till att genomföra målen i klimatlagen och att vi når målsättningen om klimatneutralitet före 2035.

 

Ärade talman,

Helhetsansvaret för arbetet för att främja ungas välbefinnande hör till undervisnings- och kulturministeriet. Att regeringen har en skild ungdomsminister är en viktig prioritering – vi behöver en långsiktig ungdomspolitik. Unga är en del av samhället här och nu, och samtidigt skapar de ungas välmående en grund för framtiden. Vi gör vårt yttersta att regeringen erbjuder unga en bra ungdom och utsikter till en trygg och god framtid.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15