SFP bär ansvar även för de kommande generationerna

01.07.2023 kl. 14:26
Det nya regeringsprogrammet har väckt en hel del diskussion vilket är naturligt när ett regeringsprogram publiceras. Ett regeringsprogram är alltid en kompromiss mellan olika partier vilket betyder att ingen helt får igenom sin egen politik.

En av de viktigaste signalerna regeringsprogrammet vill sända är att Finlands konkurrenskraft måste stärkas och lyftas mot en allmän nordisk nivå. Vi har inte gjort de arbetsmarknadsreformer man genomfört för länge sen till exempel i Sverige. Vår befolkning åldras och det ställer krav på ökad service. För att vi ska kunna säkerställa att alla får rätt vård i tid, att vi har en god grundutbildning och att alla äldre har en värdig ålderdom krävs det att våra skattemedel räcker till, och skatter får vi in genom arbete. Vi kan inte leva på skuld längre. Gör vi inte de reformer som krävs så äventyrar vi framtida generationers tillgång till de välfärdstjänster vi har idag. Det skulle vara ansvarslöst.

I sin insändare går Jan Rundt (VF) kraftigt åt regeringsprogrammet och SFP för att inte beakta låg- och medelinkomsttagare. Jag har svårt att köpa den här åsikten då regeringen till exempel kommer att sänka inkomstskatterna för dessa, och samtidigt kommer regeringen att se över de flitfällor som finns eftersom det förstås alltid måste vara lönsammare att ta emot ett jobb än att låta bli. Vi har en stor arbetskraftsbrist, och också ur det perspektivet är det viktigt. Regeringen vill också göra det enklare för små företag att utvecklas genom att främja lokala avtal och minska byråkratin. Vi måste bli företagarvänligare så vi har råd att finansiera vårt välfärdssamhälle och ta hand om de svagaste i samhället.

Vänsterförbundet satt som bekant tillsammans med SDP, Centern, De gröna och SFP i den förra regeringen. Också då försökte vi få igenom arbetsmarknadsreformer men det lyckades inte. Vi uppnådde en sysselsättningsgrad på 75 procent men de strukturella problemen blev kvar. Där hade också Vänsterförbundet sin chans att påverka, men i stället valde man att inte ta ansvar. Nu kan vi ändå inte längre fly ansvaret för våra barns och ungas framtid.

Jag har tidigare berättat om att det också ingår saker i regeringsprogrammet jag har haft svårt att acceptera. När det gäller invandringspolitiken måste SFP också i fortsättningen vara samvetet i den här regeringen.

De lokala satsningarna som görs inom ramen för regeringsprogrammet är förstås också viktiga att lyfta fram. Det att vårt närsjukhus och kustbanan nämns i ett regeringsprogram är exceptionellt. För SFP och mig är det viktigt att Västnyland som region utvecklas, inte avvecklas. Därför är det viktigt att vår region syns konkret i regeringsprogrammet. Det ska vi västnylännginar vara glada för. Flera regioner kämpar om samma ekonomiska medel. Nu är vår region noterad vilket är en viktig sak med tanke på framtiden.

Henrik Wickström

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30