Motion ska kunna vara både nytta och nöje

06.07.2023 kl. 14:13
Det här är min första kolumn som nyutnämnd idrotts- och ungdomsminister. Jag tänkte därför ta tillfället i akt och öppna upp hur jobbet kommit igång och hur jag tänker kring den här posten.

De senaste veckorna har varit turbulenta. På undervisnings- och kulturministeriet har jag träffat tjänstemän och fått briefar om mitt ansvarsområde. Jag har varit med om det första officiella uppdraget där jag fick möta Finlands landslag komma hem från Special Olympics. I riksdagens plenisal har debatten gått het och vi har hunnit rösta om en ministers förtroende. Regeringens start har visat sig vara knagglig och det är ingen hemlighet att värdegrunden bland de fyra regeringspartierna är olika. Men vi har ett gemensamt mål och en gemensam uppgift.

Till mitt ansvarsområde hör frågor gällande idrott, motion, unga och studiestödet. Jag är hedrad över det förtroende jag fått och tar posten på allvar. Här finns frågor som berör oss alla oberoende ålder. Bland barn och unga är det ungefär var tredje och bland vuxna var fjärde finländare som får tillräckligt med motion för att må bra. Stillasittandet har blivit en allt större utmaning för vårt samhälle. Det här vill jag försöka ändra på.

Under corona satt jag själv väldigt mycket stilla. Dagarna fylldes med det ena distansmötet efter det andra och jag kände att dagarna blev sega. Det var då jag fick inspiration till att göra en löprunda varje dag. Vissa dagar känns det motigt att springa då blir rundan kortare, andra dagar blir den längre. Det här är ett sätt för mig att orka med vardagen. För någon annan kan det vara t.ex. ett yogapass, att gå till gymmet, gå ut och gå, simma, spela någon lagsport. Möjligheterna är många.

Motion och idrott ska ses som något roligt, något alla kan hålla på med. Jag ser på det som ett redskap att orka istället för ett ändamål i sig själv. Den förändringen skulle jag även vilja se i skolorna. Många har dåliga minnen av skolgymnastiken för att det var något som man blev tvungen att göra och var man inte lika bra som ”alla andra” kändes det av. Skolgymnastiken borde inte ses som en prestation utan som ett redskap för att orka med vardagen. Det är även ett sätt att kunna testa på olika grenar, oberoende barnets bakgrund.

Många unga slutar med idrotten då det blir för seriöst. Förstå mig inte fel. Det ska finnas möjligheter att bli toppidrottare och de vägarna ska vi också främja. Men det ska även vara möjligt att idrotta för att det är roligt, för att det hjälper en att må bra.

Coronapandemin har satt sina spår på många ungas välmående. Det finns de unga som mår bra men det finns också en växande klyfta som mår allt sämre. De här utmaningarna måste vi ta på allvar. Undervisnings- och kulturministeriet har i regeringsprogrammet tilldelats det övergripande ansvaret för att leda arbetet med ungdomarnas välmående. Vi kommer att utarbeta ett omfattande åtgärdsprogram för att förhindra segregeringen av ungdomar och ta itu med problemen gällande välmående och mental hälsa. Det här ser jag att måste göras i brett samarbete med organisationer som representerar unga och olika ministerier. De ungas röst måste bli hörd i det här arbetet.

Efter många år av kriser behöver vi satsningar som skapar framtidstro för unga, det ska finnas möjligheter till att förverkliga sig själv genom hobbyverksamhet, lågtröskelmottagningar då man stöter på utmaningar i vardagen och trygga vuxna att vända sig till i vardagen, t.ex. i skolorna. Här finns många åtgärder att ta itu med.

Jag önskar alla en avkopplande sommar där det välbehövliga lugna stunderna kan varvas med lite vardags- och nyttomotion. Det gör gott även under sommaren.

Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15