Svenska riksdagsgruppen fördelade utskottsplatserna 

27.06.2023 kl. 13:17

Svenska riksdagsgruppen utsåg på sitt gruppmöte på tisdagen sina medlemmar till riksdagens olika utskott för den kommande valperioden. Utskottsarbetet är en central del av ledamotsuppdraget. Riksdagsgruppens tio mandat berättigar till representation i riksdagens samtliga utskott förutom revisionsutskottet. Eftersom gruppens tre ministrar inte deltar i utskottsarbetet fördelades utskottsplatserna på gruppens övriga sju ledamöter. 
  
Riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson nominerades till finansutskottet och förvaltningsutskottet. Eva Biaudet nominerades till lagutskottet, där hon skulle fungera som vice ordförande. Dessutom fortsätter hon i likhet med förra valperioden som medlem i stora utskottet och utrikesutskottet. 
 
Mats Löfström nominerades till kommunikationsutskottet och framtidsutskottet. Utöver det fortsätter Löfström i grundlagsutskottet. Som Ålands riksdagsledamot har han även en given plats i stora utskottet där alla EU-ärenden behandlas. 
 
Anders Norrback fortsätter i jord- och skogsbruksutskottet och arbetslivs- och jämställdhetsutskottet, samt som ersättare i stora utskottet. Mikko Ollikainen fortsätter som medlem i kulturutskottet och miljöutskottet. 
 
Joakim Strand nominerades till försvarsutskottet och fortsätter dessutom i ekonomiutskottet. Strand föreslås dessutom bli ordförande för underrättelsetillsynsutskottet. Utskottet tillsätts i början av riksdagens höstsession.  
 
Henrik Wickström nominerades till social-och hälsovårdsutskottet samt som ersättare i finansutskottet. 
 
Utskotten väljs vid riksdagens plenum på onsdagen 28.6.2023. 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00