Finlands tillväxt och framtid i centrum i regeringsprogrammet

21.06.2023 kl. 21:22
Riksdagen diskuterade regeringsprogrammet idag (21.6). I sitt tal betonade riksdagsledamot Henrik Wickström att Finland befinner sig i en exceptionellt utmanande situation.

Genom regeringsprogrammet strävar man till att lösa utmaningarna och Wickström betonade i sitt anförande att utgångspunkterna för den nya regeringsperioden skiljer sig mycket från föregående mandatperiod.


– Finlands ekonomi behöver tillväxt. Det kräver åtgärder som främjar företagsamhet och uppmuntrar till arbete. Jag är mycket oroad över alla finländska små och medelstora företag. Det finns kunnande och vilja att utvecklas och vi måste ge dessa företag möjlighet att växa. Detta kan uppnås genom att främja lokala avtal och minska företagens onödiga byråkrati. Regeringsprogrammet håller också fast vid klimatmålet vilket är viktigt med tanke på investeringar i den gröna omställningen. Det här är en verklig möjlighet för Finland och den finska industrin, konstaterar Wickström.

I regeringsprogrammet binder man sig till att främja social- och hälsovårdspersonalens välmående i arbetet och minska den administrativa bördan i vårdarbetet. I programmet främjas internationell rekrytering och utbildningsplatser på båda inhemska språken ökas. Även inom räddningsbranschen uppmärksammas arbetets belastning.

– Tillgången till vård måste förbättras och därför strävar vi till att utveckla en ny FPA-ersättningsmodell tillsammans med välfärdsområdena. Styrningen ökas och vi kommer senare under regeringsperioden att granska finansieringen av välfärdsområdena. Vi förebygger ensamhet som så många finländare upplever. I regeringsprogrammet uttrycks viljan att stödja alla äldre i deras vardag och skapa vardagstrygghet för alla, säger Wickström.

– Barn och unga står i centrum i programmet på många punkter. Det är ett val baserat på värderingar. Vi skapar en ny terapigarantimodell för barn och unga och stärker grundskolans resurser. Vårt ansvar som beslutsfattare är att lämna Finland i bättre skick för kommande generationer, avslutar Wickström.

Henrik Wickström

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15