SFP svarade på regeringssonderare Orpos frågor

18.04.2023 kl. 12:23
Svenska folkpartiet publicerade i dag i sin helhet svaren på regeringssonderare Petteri Orpos frågor. Svenska riksdagsgruppen slog fast svaren idag tisdagen den 18 april.

– SFP vill vara med och främja ett samhälle som är öppet och framåtsträvande. Vi vill ha ett framgångsrikt Finland där vi utvecklar våra styrkor och hittar lösningar till våra svagheter. Som förbinder sig till de internationella konventionerna och har en aktiv roll i Norden, EU och Nato.

Helt centralt är att vi höjer sysselsättningsgraden till 80%, hittar lösningar för arbetskraftsbristen såväl inom den privata som offentliga sektorn, främjar företagens verksamhetsförutsättningar och skapar ekonomisk tillväxt. Vi ser också att en balansering av statsekonomin under de kommande två regeringsperioderna är nödvändig.

– Centralt för SFP är att vi värnar om landets tvåspråkighet, tryggar tillgången till vård och närservice för medborgarna på det egna språket, står upp för jämställdheten, håller fast vid klimatmålen och satsar på utbildningen samt inser att vi behöver invandring som leder till arbete säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz är nöjd över helheten.  

– Svaren som vi gett till regeringssonderaren baserar sig på våra program och tidigare uttalanden. För SFP är det viktigt att vi håller fast vid våra värderingar och skapar en stabil, förutsägbar och trygg vardag för alla, säger Adlercreutz.

SFP vill se en regering som för Finland framåt. Henriksson poängterar att Finland nu behöver en handlingskraftig regering som kan ta itu med de stora utmaningar som finns i en tid som präglas av instabilitet i världen, och som förbinder sig att sitta hela valperioden ut.

Läs SFP:s svar i sin helhet här.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55