Nya lotsningslagen ger fortsatt dispens för mindre fartyg – men ministeriets kompetens oroar

22.02.2023 kl. 10:35

Det främsta syftet med den nya lotsningslagen är att förbättra sjösäkerheten. Tidigare har vissa fartyg på grund av sin storlek kunnat beviljas dispens, dvs. under vissa förutsättningar befriats från skyldigheten att anlita lots. Riksdagsledamot och kommunikationsutskottets medlem Sandra Bergqvist (SFP), som aktivt jobbat för att dispensförfarandet ska bibehållas, är nöjd över att förslaget fick brett understöd i riksdagens kommunikationsutskott.

– Dispensförfarandet är speciellt viktigt för de mindre rederierna och för de små hamnarna längs med kusten. De här aktörerna utgör en viktig del av vår finländska sjöfart och jag är väldigt glad över att SFP:s hårda arbete gav frukt, säger Bergqvist

Även om dispensförfarandet kommer att finnas kvar kom det fram under utskottsbehandlingen att det finns en stor oro för ökad byråkrati och därmed också ökade kostnader.

– Utskottet poängterar i sitt betänkande att reformen noggrant måste följas upp och vid behov vidta åtgärder för att trygga inhemsk sjöfart. Det här handlar om vår försörjningsberedskap och konkurrenskraft och det är viktigt att vi inte sätter käppar i hjulen för vår inhemska rederiverksamhet. Det här budskapet har vi på en bred front lyft fram tillsammans med min åländska kollega Mats Löfström under lagberedningens gång och i riksdagens Meriryhmä, säger Bergqvist. 

Efter fyra års intensivt arbete i kommunikationsutskottet är Bergqvist ändå orolig över kunskaperna gällande sjöfart inom kommunikationsministeriet och speciellt vid lagstiftningsarbete gällande sjöfart.

– Jag har vid ett flertal tillfällen reagerat över den bristfälliga kunskap kring sjöfart som finns vid ministeriet. De svar jag fått på de frågor jag har ställt vittnar om att sakkunskapen borde vara på en mycket högre nivå. Om detta inte rättas till kan det få djupa och allvarliga följder för hela Finland, konstaterar Bergqvist.

Utskottet var enhälligt i sitt betänkande. Den slutliga behandlingen av lotsningslagen i riksdagen sker på fredag.

Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55