Vårdsituationen måste fås under kontroll

02.02.2023 kl. 15:07
Idag har regeringen beslutat om ett förslag till den troligtvis sista tilläggsbudgeten för denna valperiod. Tilläggsbudgeten skjuter bland annat till mera resurser för vården, stöd till finländarna för de höga elpriserna och satsningar på att motverka ungdomsbrottsligheten.

För Svenska folkpartiets ordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson har det varit viktigt att vården nu får mera resurser.


-Trygghet i vardagen betyder att man kan lita på att få vård när man behöver. Därför förstärker vi nu välfärdsområdens finansiering med 500 miljoner så att de kan stabilisera och utveckla sin verksamhet. Det är viktigt att man nu i välfärdsområdena får resurser för att förkorta vårdköerna, säger Henriksson.

Den ökande ungdomsbrottsligheten har oroat många finländare. Henriksson säger att regeringen i tilläggsbudgeten tillsätter mera resurser för att motverka utvecklingen.

-Som justitieminister har det varit viktigt för mig att vi tar tag i problemen för att bryta brottsspiralen för de ungdomar som hamnat i den. Därför har vi i tilläggsbudgeten nu reserverat 19 miljoner för förebyggande och bekämpande av ungdomsbrottslighet, konstaterar Henriksson.

Regeringen fortsätter sitt arbete med att lindra effekterna av de högre energipriserna för finländarna. Henriksson är också nöjd över det temporära kostnadsstödet till lantbruket.

-Vi reserverar 412 miljoner för att retroaktivt kompensera finländarna för de högre elpriserna. Stödet ska betalas genom avdrag som elbolagen gör direkt på elräkningen. Lantbruksföretagarna har hamnat i en verkligt besvärlig situation då kostnaden på gödsel och energi skjutit i höjden. Jag är glad över att vi nu stöder våra viktiga inhemska livsmedelsproducenter med 96 miljoner, säger Henriksson.   

I den första tilläggsbudgeten för 2023 satsar regeringen också resurser på att förstärka jämlikheten i för- och grundskolan, på att garantera flygförbindelserna till regionerna , bl.a. till Karleby-Jakobstads flygfält, under tiden 30.7.2023-28.4.2024 och på införskaffande av ersättande materiel för delar av det militära och civila bistånd som getts till Ukraina. Medel riktas även för farleden till Vasa hamn för att bättre trygga trafiken till hamnen.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30