Steget framåt för reformen av den sociala tryggheten

31.01.2023 kl. 16:33
I enlighet med regeringsprogrammet har regering inlett ett arbete för att reformera den sociala tryggheten i vårt land. Reformen sträcker sig över två valperioder, och det inledande arbetet, som påbörjades år 2020, har beretts på forskningsbasis av en parlamentarisk kommitté.

Kommitteen presenterade idag under ett presstillfälle sitt betänkande och på plats var riksdagsledamot Anders Norrback (SFP), som tillsammans med riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP), representerat Svenska Riksdagsgruppen i den parlamentarisk kommittén.


- Ett gediget arbete ligger bakom framställandet av betänkandet. Anordnandet av den sociala tryggheten är i grund och botten en ideologisk fråga, som kan väcka mycket känslor bland parterna. Därför gläder det mig att vi i kommittén har kunnat hitta samförstånd genom detta betänkande, säger Norrback.

- Vi har nu i kommittén gjort ett grundligt utredningsarbete och vägt olika alternativ mot varandra. Också ideologiskt laddade frågor, som till exempel om barnbidraget skall vara behovsprövat eller beskattat, har diskuterats. Min och partiets åsikt är att barnbidraget är en signal om att alla barn är lika välkomna och att alla ska få det oberoende av föräldrarnas inkomster. Men alla dessa beslut ligger hos det fortsatta arbetet, säger Rehn-Kivi.

Kommittén ser i sitt betänkande över den sociala tryggheten som helhet. Man behandlar grundskyddet, förtjänstskyddet, utkomststödet samt sambandet mellan och finansieringen av dessa. Målet är att kunna samordna tjänsterna med förmånerna på ett bättre sätt än för tillfället. I sitt betänkande presenterar kommitteen olika förbättringsförslag för den framtida reformen.

- SFPs och min ledstjärna i kommittéarbetet har varit att det alltid skall löna sig att arbeta. Att vi minskar på den nuvarande byråkratin är också centralt för ett bättre och välfungerande system i framtiden, säger Norrback.

- Ett av dagens stora problem är den stela byråkratin inom socialskyddet. Vi vill med reformen förenkla processen att anhålla om olika stöd eller få service. Redan nu har vi ett inkomstregister och information om både dem som är arbetslösa eller dem vars stödbehov inte kommer att förändras. Att regelbundet vara tvungen att lämna in samma handlingar och vänta på beslut är mycket tungt för dem vars vardag också annars är utmanande, säger Rehn-Kivi. 

- Vi tar ett steg framåt i reformen av den sociala tryggheten, men mycket arbete kvarstår dock ännu. Det är nu upp till nästa regering att ta tag i arbetet och se till att vi ror reformen i mål, konstaterar Norrback och Rehn-Kivi.

Anders Norrback och Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00