Nationell arbetsgrupp stöder lokala åboländska projekt

24.01.2023 kl. 10:49
Den parlamentariska arbetsgruppen för glesbygden (HAMA) har under sin verksamhetsperiod riktat betydande stöd för utvecklingen av turism och kulturell verksamhet i glesbygdsområden.

Bland de utvecklingsprojekt som vid senaste ansökningsperioder fått finansiering finns tre projekt från Egentliga Finland. Riksdagsledamot och medlem i HAMA-gruppen Sandra Bergqvist (SFP) ser positivt på dessa projekt.


– Det hade kommit in mycket ansökningar. Det här visar på drivkraften som finns på glesbygden men också hur mycket det finns att utveckla. De här projekten stärker glesbygdens attraktionskraft och skapar arbetstillfällen på ort och ställe, säger Bergqvist.

Projektet på Kimitoön handlar om att öka mängden närproducerade råvaror i restaurangerna i skärgården på Kimitoöns glesbygdsområde och att öka lokala producenters försäljning i hemkommunens område.

– Efterfrågan på lokalt producerad mat är allt större. Vi vill veta vad vi äter och var det är producerat. Med tanke på turismen är lokalt producerat även ett trumfkort, säger Bergqvist.

I Pargas vill man satsa på att förlänga turistsäsongen genom pakettjänster och bättre synlighet. Det andra projektet ska utreda vilka tjänster som kan erbjudas för små kryssningsfartyg i skärgården. 

– Alla områden har sina egna styrkor och utifrån dem ska områden också få utvecklas. Turismen och båtlivet syns i Pargas speciellt sommartid men sommarsäsongen är kort och intensiv för många företagare i skärgården. Satsningar på att förlänga säsongen stärker förutsättningarna för företagare, säger Bergqvist.

Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30