Satsa på hälsan - gynna inhemskt

22.01.2023 kl. 06:15
Allt fler kämpar med att få sin vardagsekonomi att gå ihop till följd av energikrisen och räntehöjningar.

Även priserna på inhemska råvaror inom dagligvaruhandeln har drivits uppåt av en mängd faktorer, bland annat följderna av covid-19-pandemin och de leverans- och handelsstörningar som då uppstod.

De stigande produktions- och transportkostnaderna har förvärrats ytterligare på grund av den osäkerhet som kriget i Ukraina innebär – med tanke på att både Ryssland och Ukraina är nyckelleverantörer av spannmål.

Även kostnaderna på mat har stigit. Detta har påverkat finländarnas köpbeteende. Redan under hösten blev det hos de stora dagligvarukedjorna tydligt att finländarnas köpkorgar fylls av alltmer halvfabrikat och frysvaror framom frukt och grönsaker. S-gruppen säger bland annat till Yle i januari 2023 att detta syns tydligt i deras statistik från och med hösten 2022 då priserna började stiga.

Det är heller inte enbart priset på mat som stigit utan även andra förnödenheter i vardagen. För att få vardagen att gå ihop är det därmed förståeligt att många börjat välja billigare alternativ – också då det gäller maten.

Trots det kan finländarnas förändrade köpbeteende få förödande konsekvenser på lång sikt. Att äta mindre frukt och grönsaker och i stället lägga ner olika typer halvfabrikat och frysvaror i korgen kan leda till problem med hälsan.

Redan från tidigare äter finländarna mindre frukt och grönsaker än vad som rekommenderas. De senaste åren har trenden gått åt rätt håll men från och med hösten 2022 har den avtagit. Därför borde finländarna köpa ännu mer frukt och grönsaker än man gjort tidigare i stället för tvärtom.

Även om de stigande elpriserna också påverkat bland annat växthusodlarna råder det inte brist på grönsaker just nu. Växthusordlarna har anpassat sin verksamhet till de nya förutsättningarna och det finns mer volymer att sälja än vad som går åt.

Köpvanor och konsumentbeteende förändras inte över en natt. Det är därför oroväckande ifall den här trenden håller i sig. Det vore viktigt att handla inhemska grönsaker både för den egna hälsan och för att kunna stödja våra lokala producenter under en svår tid.

De österbottniska producenterna behöver oss konsumenter. Ifall vi också i fortsättningen vill ha närproducerad mat av hög kvalitet behöver vi stöda dem som producerar maten – också då vi lever i utmanande tider. Därför är det också viktigt att hårt antastade jordbruksnäringen får ett stöd av staten ännu i vår.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00