Slopa behovsprövningen av arbetskraft

19.01.2023 kl. 14:57
Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz deltog idag på torsdagen i en valpanel på Resemässan. I panelen diskuterades den inhemska turistbranschen och det konstaterades att bristen på arbetskraft skriande

Det ses som det största problemet med tanke på hela branschens verksamhetsförutsättningar.
 
Ett konkret åtgärd som SFP redan länge arbetat för är att slopa behovsprövningen.
 
– Behovsprövningen som idag tillämpas inom många branscher är inte av denna världen. Den skapar onödig byråkrati, den försätter de anställda i en sårbar situation. Men det är också en konkurrenskraftsfråga: Om vi har en verksamhetsmiljö där företag inte själv får bestämma vem de anställer flyttar företagen till ett land där sådana begränsningar inte finns, säger Adlercreutz.
 
Adlercreutz föreslår att man  kunde man slopa behovsprövning av arbetskraft i några försöksregioner.
 
- Vi kunde börja med lokala försök för att lindra de farhågor som finns. De företag som bevisligen skött sina förpliktelser bör ha en skild rutt med lättare processer, säger Adlercreutz.
 
-Vi behöver också i övrigt bättre processer för arbetskraftsrelaterad invandring.  Den nuvarande linjen lockar inte hit nya företag och främjar inte heller de inhemska företagens tillväxtförutsättningar,  säger Adlercreutz.

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00