Goda nyheter för Sydösterbotten

17.12.2022 kl. 10:54
Vi närmar oss jul. Det betyder att riksdagen behandlar budgeten för nästa år och fattar beslut om riksdagens s.k. julklappspengar.

Det är roligt att kunna konstatera att det i år innebar flera goda nyheter för Sydösterbotten. För mindre vägprojekt i Österbotten beviljades sammanlagt cirka 950 000 euro av vilket över hälften, 550 000 euro, går till två vägprojekt i Sydösterbotten. Vettmossvägen i Närpes och Uttermossavägen i Kristinestad kan nu restaureras tack vare dessa anslag.

Som regeringsparti har SFP större möjlighet att påverka fördelningen än partierna i opposition. Den lokala kännedom vår riksdagsgrupps ledamöter besitter om förhållandena i olika delar av Vasa valkrets betyder också mycket. Allt som allt har vi den här regeringsperioden fått finansiering till flera viktiga ändamål i Österbotten.

Också för Kaskö har vi goda nyheter. EU:s transportnätverk (TEN-T) har varit på tapeten en längre tid. Hamnarna i Jakobstad och Kaskö har båda riskerat att förlora sin nuvarande status i nätverket, enligt EU-kommissionens ursprungliga förslag. Regeringen slog i våras fast att Finland ska jobba för att samtliga nuvarande hamnar behåller sin status i EU:s nätverk. Något jag och SFP målmedvetet jobbat för. Finland lever av exporten och hamnarna är livsviktiga för hela Finlands ekonomi och konkurrenskraft. Efter att EU:s trafikministrar förra veckan godkände en allmän riktlinje om förslaget till TEN-T-förordning, ser det nu bra ut för Kaskö hamn, som ser ut att kvarstå i nätverket. Däremot är läget för Jakobstads hamn ett annat, och det kan vi inte acceptera.

I onsdags besökte jag Stockholm. På programmet stod bland annat en träff med min goda vän och kollega Annie Lööf, som nu kommer att avgå som Centerpartiets i Sverige ordförande. Vi har haft ett utmärkt samarbete, och hade tät kontakt i våras då det gällde processen kring Finlands och Sveriges Nato-ansökan.

Besöket blev också minnesvärt på så sätt att SFP nu etablerat sig i Stockholm. Jag hade den stora glädjen att under SFP:s traditionella och välbesökta julmingel kunna berätta att vi nu grundat den nya lokalavdelningen, SFP i Stockholm. Många finländare bosatta där var på plats. Bland dem också ett flertal österbottningar. För SFP är det viktigt att upprätthålla kontakten till de finländare som bor i Sverige och vi har därför under en längre tid ordnat tillfällen i Stockholm för att träffas i finlandssvenska tecken. Nu tog vi följande, historiska steg i och med den nya föreningen. Nyheten mottogs mycket positivt. Många som bor utomlands är intresserade av vad som händer i fosterlandet och vill även vara delaktiga i den finländska politiska diskussionen. Nu kan SFP erbjuda en kontaktyta och ett forum för de finländare som bor i Sverige.

De senaste veckorna har varit oerhört jobbiga för regeringen. Centern har prövat allas tålamod med sin soloåkning gällande naturvårdslagen där man struntade i gemensamma spelregler och istället gjorde gemensam sak med oppositionen. Så kan man bara inte gå tillväga. För regeringsarbetet är det grundläggande att det finns förtroende för varandra.

Men nu vet samtliga partiledare och riksdagsgrupper vad som gäller. Sker det ännu ett brott mot spelreglerna, så är det slutet för den sittande regeringen. Min förhoppning är att alla nu koncentrerar sig på att tillsammans jobba fram lösningar på de utmaningar vi har med stigande elpriser och inflation. Det förtjänar medborgarna.

Slutligen vill jag önska alla er läsare en riktigt god jul.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55