Efterlängtade pengar till Vöråvägen och Norrskärs hamn

13.12.2022 kl. 10:11

Finansutskottet har i dag godkänt sitt betänkande om nästa års statsbudget. Bland de så kallade julklappspengarna finns flera för Österbotten mycket efterlängtade och viktiga projekt inom olika sektorer. Det här gläder riksdagsledamot Mikko Ollikainen. Speciellt glad är han över anslaget till förbättringen av Vöråvägen mellan Rökiö och Tuckor (400.000 euro) men även 300.000 euro för förbättrande av bryggorna vid Norrskär i Kvarkens yttre skärgård.


- Vöråvägen har länge varit i dåligt skick, ett riktigt lapptäcke. Vägen är en viktig transportled för att binda ihop kommunens olika delar, för den livliga tunga trafiken men även för till exempel cyklister. Vägen är lång och den här satsningen förbättrar en del av vägen men jag hoppas att priset på bitumit ska sjunka och att NTM-centralen för sin del kan skjuta in en del tilläggsmedel för att förlänga det som asfalteras av vägen, säger Mikko Ollikainen.

Även bryggorna i Norrskär har varit i dåligt skick länge. Norrskärs fyrplats ligger mitt i Kvarken och hamnen utgör en viktig skyddshamn för båtfarare. Det är också en viktig stödjepunkt för beredskap och räddning.

- Norrskär har genom sitt läge väldigt stor betydelse för sjöfart i allmänhet, fiske och fritidsbåtar – speciellt i detta säkerhetspolitiska läge. De senaste åren har hamnens skick försämrats och det är viktigt att den nu kan saneras innan kostnaderna blir allt för stora. Norrskär skall också i fortsättningen kunna fungera som en viktig knutpunkt mellan Vasa och Umeå, säger Ollikainen.

Han är också glad över satsningarna på medel för Konsttestarna, svenskspråkiga barn med inlärningssvårigheter, Viexpo och Meteorian.

 
Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55