Alla vägar leder till Österbotten

13.12.2022 kl. 10:11
Riksdagens finansutskott har godkänt sitt betänkande om nästa års statsbudget. Samtidigt har utskottet bestämt om fördelningen av de så kallade julklappspengarna, en extra budgetpott på cirka 50 miljoner euro.

I och med denna budgetpott har riksdagens finansutskott beviljat anslag till vägunderhåll i Österbotten för en summa på ca 950 000 €. Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) gläds över de beviljade projekten som möjliggör asfaltering av vägar i Österbotten.


- Vi har flera vägar i Österbotten som skulle kräva restaurering. Med denna tilläggsfinansiering har vi möjligheterna att åtgärda åtminstone några av dessa vägar. Speciellt glad är jag över att så stor del av finansieringen går till vägar här i Sydösterbotten. För restaurering av Vettmossvägen i Närpes har man beviljat 250 000 euro och för restaureringen av Uttermossavägen i Kristinestad har det beviljats 300 000 euro. Båda är vägar som borde ha restaurerats för länge sedan, och vars förbättring jag förespråkat aktivt för, säger Norrback. 

Utöver dessa två tilldelas också Vöråvägen 400 000 euro för ny beläggning. Därtill fick man vi in ett uttalande i finansutskottets betänkande om att Trafikledsverket ska inleda en planering av ett industrispår och terminal till GigaVaasa och att finansieringen skall skötas via följande tilläggsbudget.  

- Vöråvägens skick är något som diskuterats en längre tid så det gläder mig nu att kunna säga att också den har beviljats pengar för att få ny beläggning. Industrispåret till GigaVaasa är centralt för utvecklandet av industrin här i Österbotten, säger Norrback 
Anders Norrback

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00