Julklappspengar till vägar, broar, rondeller och skärgårdshavet!

13.12.2022 kl. 10:09
Idag blev det klart att det beviljas så kallade julklappspengar till flera olika vägförbättringsprojekt på Kimitoön och i Pargas. Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) är mycket nöjd med förhandlingsresultatet.

– Finnuddsvägen på Kimitoön beviljas nu 110 000 euro för ny asfalt. Vägen är i dåligt skick och behöver åtgärdas. Utan SFP:s initiativ till julklappspengar för det här ändamålet skulle vägavsnittet helt blivit utan finansiering nu. Med den här potten kan man inleda asfalteringsarbetet, säger Bergqvist. 


Cykelvägen mellan Prostvik och Nagu centrum beviljas 800 000 euro.

– Det här var ett projekt som alla regeringspartier bidrog till. Ifjol beviljades planeringspengar på SFP:s initiativ och nu är jag glad över att cykelvägen fördes fram som en gemensam prioritering. Varje sommar ser vi farliga situationer längs den livligt trafikerade skärgårdens ringväg. Cykelvägen är ytterst viktig för att öka trafiksäkerheten och främja cykelturismens attraktivitet, säger Bergqvist.

Ett annat vägförbättringsprojekt som är väsentligt med tanke på trafiksäkerheten är planeringspengarna på 250 000 euro som nu beviljas för rondellen och bron på Skärgårdsvägen vid Pargas centrum, vid den så kallade Reimari-korsningen. Samtidigt som en ny rondell planeras så planerar man även bron som går över sundet. 

– Planeringen av en rondell till Reimari-korsningen är viktig med tanke på trafikens smidighet. Trafiken stockar ofta till i den här korsningen, speciellt vid rusningstider. Med tanke på andra satsningar, så som Havis-projektet i Pargas, är det bra att rondellen redan nu kan planeras. Eftersom rondellen kommer så nära bron över sundet så är det också logiskt att sätta planeringen av bron med i samma projekt, säger Bergqvist. 

För att förbättra Skärgårdshavets tillstånd beviljas 150 000 euro. Skärgårdshavet är Finlands enda återstående hot spot område på listan som Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö (HELCOM) upprätthåller. En av många åtgärder för att få området struket från listan är jordbrukets färdplan för Skärgårdshavets avrinningsområde. Färdplanen anger åtgärder som är betydande för vattenskyddet och julklappspengarna som nu beviljas går till att försnabba dessa åtgärder. 

– Syftet är att identifiera de effektivaste åtgärderna i samförstånd med jordbrukarna på avrinningsområdet. Att förbättra Skärgårdshavets välmående är i allas intresse men det är viktigt att åtgärderna planeras med input från dem som ska anpassa sin verksamhet, säger Bergqvist.
Bergqvist gläder sig även över byggpengarna på 700 000 euro som beviljas för byggandet av en rondell i Sagu. Ifjol beviljades planeringspengar och nu kan förverkligandet inledas. Också Finlands Yrkesfiskarförbund beviljades 100 000 euro.

Riksdagens finansutskott godkände idag sitt betänkande om nästa års statsbudget. Samtidigt har utskottet bestämt om fördelningen av de så kallade julklappspengarna, en extra budgetpott på cirka 50 miljoner euro som riktas till olika ändamål som anses viktiga.

 
Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30