De sänkta klientavgifterna inom småbarnspedagogiken är ett steg i rätt riktning! 

30.11.2022 kl. 16:23
På onsdagen godkände riksdagen regeringens förslag till en permanent sänkning av klientavgifterna inom småbarnspedagogiken.

Genom denna reform förväntas antalet barn som deltar i småbarnspedagogiken öka med cirka 3000. Då allt fler barn kan gå på dagis förväntas även sysselsättningen förbättras då föräldrarnas möjligheter att delta i arbetslivet främjas. Veronica Rehn-Kivi (SFP), medlem i riksdagens social- och hälsovårdsutskott, är mycket nöjd med riksdagens beslut. 


- Det är bra att alla hinder som försvårar barnets möjligheter att få delta i småbarnsfostran undanröjs. Den reform som nu godkändes är ett steg i rätt riktning, men det bästa skulle vara att småbarnsfostran liksom grundskolan i sin helhet var avgiftsfri för barnen och familjerna. På det sättet kunde vi ännu bättre än idag trygga barnens rätt till lek och behov att få utveckla sina sociala färdigheter jämlikt med andra barn i samma ålder. Förutom denna sociala dimension är föräldrarnas möjligheter att delta i arbetslivet dessutom helt beroende av att barnen har en trygg plats att vistas på då föräldrarna jobbar. Då en större andel barn ges småbarnspedagogik kan även en större andel föräldrar jobba. Det här är en win-win-situation för individen och för samhället ur såväl en social som ekonomisk synvinkel, säger Rehn-Kivi.

Att en permanent sänkning av klientavgifterna i småbarnspedagogiken sker just nu anses särskilt välkommet med tanke på inflationen, de höga energipriserna och barnfamiljernas pressade situation. Eftersom låginkomsttagare redan idag omfattas av avgiftsfrihet förväntas sänkningen främst understödja medelklassfamiljer.

- Jag är glad att vi också genom den här åtgärden sträcker ut en hand till en betydande del av barnfamiljerna, tillägger Rehn-Kivi. 

Riksdagen godkände tidigare i höst även en tillfällig fördubbling av barnbidraget för decembermånad.

 
Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55