Medmänsklighet i tuffa tider

20.11.2022 kl. 08:08
I onsdags publicerade YLE-reportern Antti Kuronen två bilder på sin Facebooksida från en georgisk restaurang i staden Kryvyi Rih i Ukraina.

Vinkeln i bilderna är de samma men den första bilden var mörkare än den andra. Strömmen hade gått och på den första bilden fungerar stearinljus och ficklampor som ljuskällor medan strömmen kommit tillbaka på den andra bilden. Servicen fungerade, ingen klagade och maten var god trots detta. Det märks uppenbart att Rysslands skrämseltaktik inte fungerar här i Ukraina konstaterar Kuronen i sin uppdatering.

 

Nästa vecka har det gått nio månader sedan Ryssland inledde sitt råa anfallskrig mot Ukraina. Dessvärre ser det inte ut att få ett snabbt slut. Vi har dagligen kunnat se bilder på förödelsen från Ukraina hur städer bombaderats och hur oskyldiga ukrainare tvingats lämna sina hem.

 

Polen blev snabbt det land dit flest antal flyktingar sökte sig. Redan under de två första månaderna hade Polen fått ta emot nästan tre miljoner flyktingar. För att sätta det här i perspektiv motsvarar det över hälften av Finlands befolkning.

 

Flyktingarna blev varmt och hjälpsamt mottagna av enskilda personer och frivilligorganisationer. Eftersom den polska regeringen inte kunde vara beredd på vad som skulle ske, var det främst invånare som med sina frivilliga insatser som fick stå till tjänst.

 

Idag vistas ungefär en och en halv miljon ukrainare i Polen. Det har krävt stora förändringar också i den polska lagstiftningen. Det polska parlamentet har bland annat stiftat lagar om att flyktingarna skall ha rätt till sjukvård och ett visst ekonomiskt stöd som exempelvis barnbidrag som motsvarar ungefär hundra euro per månad. Med andra ord är det här stora utgifter för Polen som kommit väldigt plötsligt.

 

I Finland har det lämnats in ungefär 35 000 ansökningar om tillfälligt skydd av ukrainare som kommer från krigsdrabbade områden. Jag är glad över att Finland och vi i Österbotten är med och hjälper dessa människor i nöd.

 

Vi i Finland lever i utmanande tider för att få våra vardagsekonomier att gå ihop till följd av krigets konsekvenser. Även regeringen har denna vecka haft utmaningar att komma överens om de sista lagpropositionerna som ska ges till riksdagen. 

 

Mot den bakgrunden är det bra att komma ihåg att även om vi har det kämpigt just nu så är situationen en annan en bit längre söderut i Europa. Ibland är det bra att stanna upp och se saker ur ett bredare perspektiv. Medmänsklighet är otroligt viktigt i tuffa tider.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Redogörelsen om digitala kompassen

Gruppanförande hållet av ledamot Anders Norrback.
16.11.2022 kl. 16:31

Interpellation om regeringens försummelser med att påverka i EU när det gäller restaureringsförordningen

Gruppanförandet hållet av ledamot Anders Norrback.
09.11.2022 kl. 14:50

Försörjningsberedskapsredogörelsen

Gruppanförande hållet av ledamot Veronica Rehn-Kivi
19.10.2022 kl. 17:00

Klimatplanen för markanvändningssektorn

Gruppanförande hållet av ledamot Anders Norrback.
19.10.2022 kl. 15:41

Klimat och energistrategin – en långsiktig klimatpolitisk plan

Gruppanförande 13.10.2022 hållet av ledamot Mikko Ollikainen.
13.10.2022 kl. 15:00

Interpellation om energimarknadens funktion, elpriset och regeringens Fortum-politik

Gruppanförandet hållet av ledamot Joakim Strand.
05.10.2022 kl. 15:00

Interpellation om situationen inom äldreomsorgen och om krisen inom hälsovårdstjänsterna

Gruppanförandet hållet av ledamot Rehn-Kivi
28.09.2022 kl. 15:00