En ny sametingslag behövs för att trygga samernas rättigheter

17.11.2022 kl. 13:45
Regeringen har idag gett förslag om en ny sametingslag till riksdagen. Justitieminister, Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson är ansvarig minister för samefrågor och har lett arbetet för den nya sametingslagen under hela regeringsperioden.

Henriksson anser det viktigt att lagförslaget nu går vidare till riksdagen, trots att man inte nådde en samsyn inom regeringen, och Centern röstade emot förslaget.

-En ny sametingslag behövs för att trygga samernas rättigheter. Finland har fått upprepade anmärkningar över att samernas rättigheter kränks från olika FN-organ som övervakar internationella avtal om mänskliga rättigheter. Såhär kan det inte fortsätta. Enligt Finlands grundlag har samerna självstyrelse i frågor som gäller språk och kultur i sitt hembygdsområde. Det är hög tid för att förnya sametingslagen på ett sätt som sametinget själv kan omfatta, säger justitieminister Henriksson.

FN:s deklaration om urfolkens rättigheter konstaterar att urfolken har rätt att bestämma strukturen på sina egna institutioner och att välja deras medlemmar i enlighet med sina egna förfaranden. Henriksson betonar att reformen av sametingslagen är nödvändig för att trygga samernas rättigheter och den samiska kulturens livskraft.

-Det känns obegripligt hur lagstiftning som tillkommit för att skydda ett litet ursprungsfolks språk och kultur kan skapa så här stora konflikter. Jag och SFP har arbetat outtröttligt för samernas rättigheter hela regeringsperioden. Jag hoppas att majoriteten i riksdagen ser saken på samma sätt som oss – att mänskliga rättigheter inte bara hör hemma i festtal. Nu är det upp till bevis för alla riksdagspartier, säger Henriksson.

-Samerna representeras enligt lagen av sametinget. Det går inte att föra ett lagförslag till riksdagen som inte också har sametingets stöd. Även i sametinget fattas beslut i enlighet med demokratiska principer, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15