Propositioner som förbättrar vår konkurrenskraft måste prioriteras

15.11.2022 kl. 14:45
Regeringsperioden lider mot sitt slut och tiden är knapp för att nya propositioner skall hinna till riksdagen.

Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz vill att man påskyndar propositioner som förbättrar Finlands konkurrenskraft i dessa utmanande tider. 

-Av de propositioner som ännu inte getts till riksdagen är lagen om skatteavdrag för forskning och utveckling av avgörande betydelse.  Finland lever av innovationer men kurvan för våra FoU-satsningar pekar neråt. Här ger vi våra konkurrenter en stor fördel. Det här är en ödesfråga, säger Adlercreutz.   

Rysslands krig i Ukraina har lyft upp den gröna omställningen i fokus. Adlercreutz betonar, att det är en utveckling som vi står inför oberoende av hur kriget utvecklas, och konstaterar, att det i allra högsta grad också handlar om Finlands konkurrenskraft på den globala marknaden. 

-Vårt beroende av fossila bränslen har en säkerhetspolitisk dimension. Men det handlar inte bara om att vara beroende av auktoritära stater. Om våra utsläpp globalt växer enligt den nuvarande kurvan kommer följderna att vara så dramatiska att också vår säkerhet blir lidande. I denna ekvation har innovationerna igen en avgörande roll. Vi vet att marknaden för rena lösningar växer. Det finns få branscher som har så ljusa framtidsutsikter. Men tåget är i rörelse: Vi måste nu själva sätta in en högre växel. Finland har inte råd att bli kvar på stationen, säger Adlercreutz.

Det finns en stor enighet inom riksdagen om att lagpaketet behövs. 

- Det här är inte en kontroversiell fråga. Vi behöver ökade satsningar på forskning och utveckling och sporrande skattemekanismer för att incentivera den privata sektorn att investera. Därför hoppas jag nu, att minister Saarikko tar sig tid att föra detta ärende till statsrådet för beslut. Här i riksdagen kan vi sköta resten, avslutar Adlercreutz. 

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00