Framtidsutskottets första världskongress resulterar i fortsatt regelbundet samarbete

14.10.2022 kl. 10:25
Riksdagens framtidsutskott skrev historia då världskongressen The World Summit of the Committees of the Future ordnades för första gången.

Världskongressen samlade olika parlamentariska utskott, vars uppgift är att behandla framtidsfrågor. Riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) fungerar som ordförande i Finlands framtidsutskott.
 
Under den första världskongressen behandlades frågor som gäller jordens naturresurser och teknologisk utveckling, den algoritmbaserade kommunikationens framtid, mänskligheten år 2222 samt medborgarnas framtidsfärdigheter och betydelsen av hopp och tillit för samhällelig utveckling. I anföranden diskuterades viktiga teman, såsom demokratins framtid, främjandet av en jämställd framtid samt ungas framtidstro.
 
I den gemensamma resolutionen (Joint Statement) uppger utskotten att man har inlett en internationell och parlamentarisk dialog mellan framtidsutskotten och denna dialog ska nu bli regelbunden. Framtidsforumet ska bildas och där ska utskott, med mandat av parlamenten, sammanträda och behandla frågor på längre sikt. Forumet ska således ge parlamentariker från olika länder möjlighet att diskutera övernationella framtidsfrågor. Därtill uppmuntrar resolutionen även till grundande av nya framtidsutskott runtom i världen. Finlands framtidsutskott grundades år 1993, och var då världens första parlamentariska utskott som ansvarade för framtidspolitik.
 
Framtidsutskotten från Chile, Filippinerna, Island, Litauen, Paraguay och Uruguay deltog i världskongressen. Utöver dessa deltog även utskott, som hanterar framtidsfrågor, från Kanada, Polen, Thailand, Estland, Vietnam och Österrike.

Joakim Strand

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55