Finland har alla förutsättningar att leda klimatarbetet

13.10.2022 kl. 18:21
Idag har riksdagen diskuterat statsrådets redogörelse om ett klimatneutralt Finland 2035, det vill säga den nationella klimat- och energistrategin.

Riksdagsledamot och medlem i riksdagens miljöutskott, Mikko Ollikainen, anser att Finland har alla förutsättningar att leda arbetet för att stävja klimatförändringen. 
– Vi har som land know-how och ett varumärke som har satt oss på framkanten i kampen mot klimatförändringen. Finland ska vara ett lockande land för företag och investerare. Finland har alla möjligheter att vara en nyckelspelare i en kolneutral framtid och utnyttja potentialen som finns bland annat i väte, sol och vind, säger Ollikainen i debatten.

För att på bästa sätt utnyttja den potential Finland har lyfter Ollikainen upp satsningar på forskning och utveckling.
– Vi behöver en långsiktig och förutsägbar forsknings- och utvecklingspolitik som för med sig en hävstångseffekt. Svenska folkpartiet stöder starkt målet att höja forsknings-, innovations- och utvecklingssatsningarnas andel till fyra procent. Genom dessa satsningar kan nya teknologier skapa framgång för finländska företag, som i sin tur ökar den finska exporten, säger Ollikainen.

Ledamot Ollikainen ser även att företagen, tillsammans med beslutsfattarna, har en avgörande roll i arbetet för att stävja klimatförändringen. 
– Vi måste också med offentliga medel våga satsa på framtiden och samarbeta med de företag som är med och försöker lösa klimatkrisen. Vi vill ha ett mångsidigare samarbete i framtiden. Den offentliga och den privata sektorn jobbar tillsammans för att lösa framtida problem och hitta nya verksamhetssätt. Det skapas pilotprojekt och bedrivs forskning och man vågar också satsa på lite galna idéer, säger Ollikainen.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00