Vi måste fokusera på att bli oberoende av rysk energi

05.10.2022 kl. 15:36
Riksdagen har idag fört debatt om interpellationen som framställts om energimarknadens funktion, elpriserna samt regeringens Fortum-politik

Riksdagsledamot och ordförande för riksdagens framtidsutskott Joakim Strand (SFP) betonade i Svenska riksdagsgruppens gruppanförande hur viktigt det är att Finland så fort som möjligt blir oberoende av rysk energi.


– Regeringen har gjort viktiga satsningar för att skapa trygghet i vardagen och för att alla finländare ska kunna hålla sina hem varma under vintern. I december sänks momsen på el tillfälligt, vilket är en åtgärd som SFP aktivt förespråkat. Även ett system för skatteavdrag på elkostnader utformas och därtill även elstöd för privata hushåll som inte kan få skatteavdrag. Men vi bör ha beredskap för att reagera snabbt för vidtagande av ytterligare åtgärder om det krävs, säger Strand. 

Vidare konstaterar Strand att blicken måste fästas framåt för att hitta långsiktiga lösningar, med beaktande av både energimarknaden och klimatet.

– Regeringen presenterade redan i våras åtgärdspaketet för påskyndandet av investeringar i energi och utfasningen av fossila bränslen. Endast genom målmedvetna satsningar på forskning och utveckling hittar vi en hållbar väg framåt. Det kommer att innebära stora möjligheter för vårt näringsliv och arbetsmarknad, säger Strand.
 
Svenska riksdagsgruppen är nöjd över beslutet att försnabba behandlingstiden för tillståndsansökningar gällande investeringar i grön omställning och besvärsbehandlingen i förvaltningsdomstolar. Dessutom kommer den planerade LNG-terminalen i Ingå vara en viktig energikälla för den finländska industrin. 

– Nya vindkraftsprojekt och projekt för nyttjande av väte är ytterst viktiga med beaktande av framtidens lösningar och dessa bör komma i gång så fort som möjligt, konstaterar Strand.
 
Strand menar att Finland och finländska företag har goda möjligheter att hjälpa övriga länder i energiomställningen – samtidigt som nya arbetsplatser skapas här hemma. Både ekonomi- och framtidsutskottet har vid flera tillfällen poängterat att Finland målmedvetet bör eftersträva en ledande roll i arbetet för en hållbar framtid, för att genom energi- och miljöteknik utveckla planerings-, utvecklings-, forsknings- och affärskompetensen på systemnivå.
Joakim Strand

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00