Adlercreutz om budgetförslaget: Denna kris är knappast den sista

20.09.2022 kl. 13:27

- Den sista budgeten för denna regering präglas av lösningar, med vilka vi försöker stävja ännu en kris, konstaterade Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz i sitt gruppanförande då riksdagen idag startade debatten om kommande årets budget.

 
Adlercreutz är nöjd med att budgeten stärker  finländarnas köpkraft, hjälper med de stigande elpriserna, skapar trygghet men framför allt gör det möjligt att hitta en väg framåt.
 
- Samtidigt som skuldsättningen oroar oss beslutsfattare och finländare, måste vi satsa på de åtgärder som nu behövs för att komma över dessa svåra tider. Vi skapar trygghet i vardagen, men vi måste också skapa en vägkarta mot en hållbar ekonomi. Denna kris är inte den sista vi möter. Vi behöver en buffert i den offentliga ekonomin, understryker Adlercreutz.
 
I sitt tal lyfter Adlercreutz upp det faktum att vi har flera utmaningar framför oss. Han betonar vikten av en förutsägbar och långsiktig politik som ger trygghet för oss finländare men som också gör Finland till ett land man vill flytta till och investera i.
 
- Vi har demografiska utmaningar. Vi bör höja vår sysselsättningsgrad. Tillgången på arbetskraft är vårt näringslivs största utmaning. Denna period har vi tagit många steg framåt, men många steg återstår, säger Adlercreutz.
 
-Ingen som vill arbeta i Finland skall få se sin önskan stupa på byråkrati. Ingen som vill investera i Finland, skall behöva tvivla på att det som gäller idag också gäller imorgon. Och förtroendet på arbetsmarknaden måste förbättras, avslutar Adlercreutz.

 
Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00