Försörjning, försvar och företagsamhet

01.09.2022 kl. 14:30
Regeringen blev idag klar med sina budgetförhandlingar. Budgeten innehåller bland annat stöd för vår försvarsberedskap, för dem som bor i eluppvärmda hus och drabbas av höga elkostnader och åtgärder som skall trygga köpkraften och företagsamheten.

– Jag är nöjd över beslutet att temporärt sänka momsen på el till 10 procent för perioden december till april och att utforma ett system med skatteavdrag och alternativt en stödmekanism för att kompensera för de stigande energikostnaderna. Den tillfälliga sänkningen av momsen på el syns direkt i plånboken för alla hushåll och de avdrag och stöd som utformas för dem som drabbas av oskäligt höga uppvärmningskostnader är också en rättvisefråga. Vi måste se till att alla har möjlighet hålla sina hem varma i vinter och att det bör bli pengar över också till mat och övriga nödvändiga kostnader, poängterar minister Thomas Blomqvist.

– Det finns inga patentlösningar på hur vi skall trygga köpkraften och främja företagandet i Finland. Det behövs en rad olika åtgärder, det är vi medvetna om. Budgeten innehåller bland annat riktade åtgärder till barnfamiljer och ensamförsörjare, satsningar på forskning, utveckling och utbildning och åtgärder för att hjälpa de finländska företagen att hållas i framkanten av utvecklingen för den gröna omställningen, säger Thomas Blomqvist.

– För att ytterligare främja en hållbar tillväxt görs satsningar, på 240 miljoner euro, på beredskap, energiförsörjning och ren teknologi. Här ingår en bred palett av åtgärder från investeringar som främjar biogas på landsbygden och investeringsstöd för enskilda vägar för att främja tillgången på inhemskt virke till stöd för att utveckla fjärrvärmenätverket. Med andra ord åtgärder för hela landet och satsningar som gagnar såväl landsbygden som städerna, konstaterar Thomas Blomqvist.

– Som nordisk samarbetsminister är jag naturligtvis nöjd över att vi kan lägga till en timme undervisning i veckan för det som kallas B1-språket. Förutom att det ökar språkkunskaperna så stärker det de nordiska banden, konstaterar Thomas Blomqvist. 

Lite under 800 miljoner euro går till försvaret och av det är drygt 650 miljoner euro avsedda för materielanskaffningar.

– Rysslands anfallskrig mitt i Europa har på ett fundamentalt sätt rubbat vår säkerhetskänsla. Inga konkreta hot riktas just nu mot Finland, men det står helt klart att vi ytterligare bör förbättra vår militära försvarsförmåga. Jag är nöjd över de här bokstavligen livsviktiga satsningarna och den enighet som finns i regeringen om vikten av att upprätthålla ett trovärdigt försvar, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

– Putins krig i Ukraina har lett till stora flyktingströmmar i Europa. I budgeten har vi beaktat det här och anslår medel för att ta emot flyktingar och förbättra deras möjligheter att hitta arbete och utbildning under den tid de måste bo här på flykt undan kriget, säger Blomqvist.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00