Försörjning, försvar och företagsamhet

01.09.2022 kl. 14:30
Regeringen blev idag klar med sina budgetförhandlingar. Budgeten innehåller bland annat stöd för vår försvarsberedskap, för dem som bor i eluppvärmda hus och drabbas av höga elkostnader och åtgärder som skall trygga köpkraften och företagsamheten.

– Jag är nöjd över beslutet att temporärt sänka momsen på el till 10 procent för perioden december till april och att utforma ett system med skatteavdrag och alternativt en stödmekanism för att kompensera för de stigande energikostnaderna. Den tillfälliga sänkningen av momsen på el syns direkt i plånboken för alla hushåll och de avdrag och stöd som utformas för dem som drabbas av oskäligt höga uppvärmningskostnader är också en rättvisefråga. Vi måste se till att alla har möjlighet hålla sina hem varma i vinter och att det bör bli pengar över också till mat och övriga nödvändiga kostnader, poängterar minister Thomas Blomqvist.

– Det finns inga patentlösningar på hur vi skall trygga köpkraften och främja företagandet i Finland. Det behövs en rad olika åtgärder, det är vi medvetna om. Budgeten innehåller bland annat riktade åtgärder till barnfamiljer och ensamförsörjare, satsningar på forskning, utveckling och utbildning och åtgärder för att hjälpa de finländska företagen att hållas i framkanten av utvecklingen för den gröna omställningen, säger Thomas Blomqvist.

– För att ytterligare främja en hållbar tillväxt görs satsningar, på 240 miljoner euro, på beredskap, energiförsörjning och ren teknologi. Här ingår en bred palett av åtgärder från investeringar som främjar biogas på landsbygden och investeringsstöd för enskilda vägar för att främja tillgången på inhemskt virke till stöd för att utveckla fjärrvärmenätverket. Med andra ord åtgärder för hela landet och satsningar som gagnar såväl landsbygden som städerna, konstaterar Thomas Blomqvist.

– Som nordisk samarbetsminister är jag naturligtvis nöjd över att vi kan lägga till en timme undervisning i veckan för det som kallas B1-språket. Förutom att det ökar språkkunskaperna så stärker det de nordiska banden, konstaterar Thomas Blomqvist. 

Lite under 800 miljoner euro går till försvaret och av det är drygt 650 miljoner euro avsedda för materielanskaffningar.

– Rysslands anfallskrig mitt i Europa har på ett fundamentalt sätt rubbat vår säkerhetskänsla. Inga konkreta hot riktas just nu mot Finland, men det står helt klart att vi ytterligare bör förbättra vår militära försvarsförmåga. Jag är nöjd över de här bokstavligen livsviktiga satsningarna och den enighet som finns i regeringen om vikten av att upprätthålla ett trovärdigt försvar, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

– Putins krig i Ukraina har lett till stora flyktingströmmar i Europa. I budgeten har vi beaktat det här och anslår medel för att ta emot flyktingar och förbättra deras möjligheter att hitta arbete och utbildning under den tid de måste bo här på flykt undan kriget, säger Blomqvist.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17