Försörjning, försvar och företagsamhet

01.09.2022 kl. 14:30
Regeringen blev idag klar med sina budgetförhandlingar. Budgeten innehåller bland annat stöd för vår försvarsberedskap, för dem som bor i eluppvärmda hus och drabbas av höga elkostnader och åtgärder som skall trygga köpkraften och företagsamheten.

– Jag är nöjd över beslutet att temporärt sänka momsen på el till 10 procent för perioden december till april och att utforma ett system med skatteavdrag och alternativt en stödmekanism för att kompensera för de stigande energikostnaderna. Den tillfälliga sänkningen av momsen på el syns direkt i plånboken för alla hushåll och de avdrag och stöd som utformas för dem som drabbas av oskäligt höga uppvärmningskostnader är också en rättvisefråga. Vi måste se till att alla har möjlighet hålla sina hem varma i vinter och att det bör bli pengar över också till mat och övriga nödvändiga kostnader, poängterar minister Thomas Blomqvist.

– Det finns inga patentlösningar på hur vi skall trygga köpkraften och främja företagandet i Finland. Det behövs en rad olika åtgärder, det är vi medvetna om. Budgeten innehåller bland annat riktade åtgärder till barnfamiljer och ensamförsörjare, satsningar på forskning, utveckling och utbildning och åtgärder för att hjälpa de finländska företagen att hållas i framkanten av utvecklingen för den gröna omställningen, säger Thomas Blomqvist.

– För att ytterligare främja en hållbar tillväxt görs satsningar, på 240 miljoner euro, på beredskap, energiförsörjning och ren teknologi. Här ingår en bred palett av åtgärder från investeringar som främjar biogas på landsbygden och investeringsstöd för enskilda vägar för att främja tillgången på inhemskt virke till stöd för att utveckla fjärrvärmenätverket. Med andra ord åtgärder för hela landet och satsningar som gagnar såväl landsbygden som städerna, konstaterar Thomas Blomqvist.

– Som nordisk samarbetsminister är jag naturligtvis nöjd över att vi kan lägga till en timme undervisning i veckan för det som kallas B1-språket. Förutom att det ökar språkkunskaperna så stärker det de nordiska banden, konstaterar Thomas Blomqvist. 

Lite under 800 miljoner euro går till försvaret och av det är drygt 650 miljoner euro avsedda för materielanskaffningar.

– Rysslands anfallskrig mitt i Europa har på ett fundamentalt sätt rubbat vår säkerhetskänsla. Inga konkreta hot riktas just nu mot Finland, men det står helt klart att vi ytterligare bör förbättra vår militära försvarsförmåga. Jag är nöjd över de här bokstavligen livsviktiga satsningarna och den enighet som finns i regeringen om vikten av att upprätthålla ett trovärdigt försvar, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

– Putins krig i Ukraina har lett till stora flyktingströmmar i Europa. I budgeten har vi beaktat det här och anslår medel för att ta emot flyktingar och förbättra deras möjligheter att hitta arbete och utbildning under den tid de måste bo här på flykt undan kriget, säger Blomqvist.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00