Ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist blir ny Ålandsminister

08.07.2022 kl. 13:05

Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson överlåter ansvaret för Ålandsfrågorna till minister Blomqvist. Statsrådet har idag fastslagit den nya arbetsfördelningen.

- Min målsättning var att få arbetet med förnyelsen av självstyrelselagen så långt, att propositionen kunde godkännas av statsrådet och landskapsregeringen och sändas till riksdagen före hösten. Nu kommer detta inte att ske. Jag har föreslagit att tillsätta en arbetsgrupp för de frågor i självstyrelsereformen kring vilka det ännu inte rått enighet mellan Finlands regering och Åland. Nu visade det sig, att detta inte var tillräckligt för Åland, utan man ville sätta hela reformen till en ny arbetsgrupp, säger Henriksson.

-Finland går mot riksdagsval nästa vår, processen med Nato-medlemskapet kräver tid och slutspurten för att förverkliga de delar av regeringsprogrammet som ännu inte är gjorda kräver likaså sitt. Som partiordförande och justitieminister har jag redan händerna fulla med detta, säger Henriksson.

- Genom att minister Blomqvist nu övertar ansvaret för Ålandsfrågorna som jag haft på mitt bord, får jag en mera hanterbar arbetsbörda. I praktiken handlar det ju om att det nu behövs fortsatta förhandlingar mellan riket och Åland, och det är till fördel för bägge parter att minister Blomqvist i denna situation får ansvara för dem från rikets sida härifrån framåt. Beslutet är naturligt i den uppkomna situationen, och vi har internt i SFP:s ministergrupp stor enighet kring detta, säger Henriksson.

- Ålandsfrågorna har alltid varit viktiga för mig. Jag ser fram emot uppdraget och att fortsätta arbetet kring självstyrelselagen i god anda, säger Blomqvist.

Anna-Maja Henrikssons statssekreterare Mikaela Nylander, fortsätter för sin del som tidigare och kommer för SFP:s ministergrupps del att fortsättningsvis ha Ålandsfrågorna som hör till Ålandsministern inklusive revideringen av självstyrelselagen på sitt bord.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30