En seger för jämställdheten och landets kvinnor och flickor.

27.06.2022 kl. 19:38
Riksdagen har idag godkänt den historiska reformen av sexualbrottslagstiftningen.

Riksdagen har idag i sin andra behandling av sexualbrottslagstiftningens totalreform godkänt regeringens historiska lagförslag. Lagen har utarbetats under justitieminister Anna-Maja Henrikssons ledning och den mest centrala förändringen är att definitionen på våldtäkt ändras så att den utgår från avsaknad av samtycke.

-Detta är en glädjens dag. Totalreformen av sexualbrottslagstiftningen har för mig som justitieminister varit det enskilt största och viktigaste projektet att ro i land under denna regeringsperiod. Sexualbrott hör till de allvarligaste av brott som kränker de mest känsliga delarna av en människas integritet. Därför anser jag det oerhört viktigt att vi genom denna reform nu stärker brottsoffrets ställning och samtidigt ser till att de som gör sig skyldiga till dessa allvarliga brott bestraffas strängare, säger justitieminister och Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Straffen för sexualbrott mot barn skärps betydligt i och med reformen.

-Genom reformen kan vi bättre skydda våra barn från sexualbrott. Kärnan är att ett barn aldrig kan ge samtycke till en sexuell handling med en vuxen, säger Henriksson.

Reformen innehåller flera större förändringar som förbättrar brottsoffrets ställning och innebär en betydande ändring i tankesättet kring sexualbrott. Också i fråga om andra sexualbrott än våldtäkt blir bristen på samtycke central.

- Den sexuella självbestämmanderätten ska vara okränkbar. Efter att lagen trätt i kraft vid årsskiftet kan man göra sig skyldig till sexuella trakasserier också på andra sätt än genom att beröra någon annan. Olovlig spridning av en sexuell bild på någon annan blir också ett straffbart sexualbrott. Dessa och andra nya bestämmelser gör det även lättare att ingripa i sexualbrott på nätet, fortsätter Henriksson.

- Det är många som länge jobbat för att denna reform ska bli verklighet. Jag vill tacka dem alla. Tillsammans har vi nu åstadkommit en reform som kan ses som en seger för jämställdheten och framförallt för alla kvinnor och flickor i vårt land, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00