Klimatförändringen inte bara en utmaning, utan också en möjlighet för våra företag.

17.06.2022 kl. 10:07
Riksdagen förde idag remissdebatt gällande redogörelsen om den klimatpolitiska planen på medellång sikt. Riksdagsledamot Mikko Ollikainen (SFP) betonade i sitt gruppanförande vikten av klimatarbete på olika nivåer, samt möjligheterna klimatarbetet öppnar för våra företag.

Klimatplanen är en grund för att uppnå våra målsättningar om klimatneutralitet, specifikt inom den så kallade ansvarsfördelningssektorn. Målen har ställts i EU, och därför är det viktigt att Finland fortsättningsvis aktivt påverkar på EU-nivå.


-Klimatarbetet ska göras på alla nivåer – internationellt, nationellt och lokalt. Vi har till exempel flera städer och kommuner som har ambitiösa egna målsättningar och planer, säger Ollikainen. 

För att göra ett effektivt klimatarbete krävs det också att investeringsmöjligheterna blir mer lockande.

-Vi ska göra investeringar lockande. Våra tillståndsprocesser ska vara snabba. Vårt samarbete med företagen ska vara välkomnande. Vi ska vara öppna för alla typer av förnybara energiformer - som biogas, vind, sol och väte. Kreativitet behövs på alla plan, säger Ollikainen. 

Ollikainen lyfter också fram säkerhetsaspekten i energifrågan, samt vikten av en inhemsk marknad.

-Vi ser att tillgången till energi är alltmer kopplad till säkerhetsfrågor. Globalt sett är säkerhet en växande marknad. Om vi lyckas undvika de misstag som gjorts tidigare, kan vi skapa en inhemsk marknad på vilken företag kan växa till en sådan storlek att de sedan kan tävla på den internationella marknaden. De svåra besluten nu om att frigöra oss från rysk energi ger oss en möjlighet att finna finska lösningar som skapar jobb, säger Ollikainen.

- Klimatplanen som behandlas nu ligger på en stadig grund. Finland ska stå i framkanten i utvecklingen och inte glömma att klimatförändringen inte bara är en utmaning utan också en möjlighet för våra företag, avslutar Ollikainen.

 
Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00