Seniorrådgivning för alla våra äldre!

24.05.2022 kl. 17:40
Idag behandlade riksdagen riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivis lagmotion om lagstadgade seniorrådgivningar för personer över 70 år.

För tillfället har kommunerna inte en skyldighet att erbjuda en i lagmotionen avsedd rådgivningsservice, men flera kommuner har självmant infört seniorrådgivningar. Under rådgivningsbesöken har man gått igenom kundens fysiska, psykiska och sociala situation och gett fortsatta anvisningar utgående från behovet. Tjänsten har varit mycket populär. 
 
– Det finns en bred enighet i Finland om att äldreomsorgen behöver utvecklas och förbättras. Samtidigt är syftet med social- och hälsovårdsreformen att utjämna vården i hela landet, oavsett invånarens bostadsort eller sociala ställning. De nya välfärdsområdena står inför stora utmaningar när det gäller att klara de uppgifter som social- och hälsovårdsreformen tilldelat dem, samtidigt som finansieringen är knapp. Det är därför viktigt att satsa på förebyggande åtgärder som sparar på dyra vårdkostnader på sikt, säger Rehn-Kivi.
 
Enligt regeringsprogrammet ska man genom rätt riktad service förstärka möjligheten för människor i alla åldrar att ta hand om sitt välmående och sin hälsa. Målet är att öka de friska levnadsåren, förbättra funktionsförmågan och se till att servicen fungerar i rätt tid och effektivt.
 
– Allt fler äldre människor har vid pensioneringen ett aktivt liv på tjugo eller till och med trettio år framför sig. De flesta äldre vill bo i eget hem resten av livet om vardagen fungerar och är trygg och meningsfull. Det är därför oerhört viktigt att vi i ett tidigt skede och på alla möjliga sätt stödjer de äldres välbefinnande och deras möjlighet att bo hemma. Det är mänskligt och det sparar samhällets kostnader, konstaterar Rehn-Kivi.

 

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00