Genuin österbottnisk framtidstro

30.04.2022 kl. 07:23
E va no mytchi finsk jär. Citatet är säkert bekant från olika sammanhang men denna gång hörde jag en driftig österbottnisk ungdom säga det då hon, tillsammans med sina kompisar, visade upp sina fina produkter på Ung Företagsamhets Våga vara företagare-finaldagar i köpcentret Tripla i Böle i veckan.

Resultaten var otroligt fina för Österbottens del. Årets företag kom från Jakobstads gymnasium, bästa produkteten, en ekologisk disktvål, hade elever från Högstadiet i Petalax tagit fram. Även andra fina pris blev det för våra österbottniska unga, bland annat från Kristinestad. Grattis till framgången men framför allt att ni alla tagit fram fina produkter.

 

Vi österbottningar har all orsak att vara stolta. Företagandet ligger i blodet på oss. De ungas agerade i Helsingfors fick det bekräftat. De unga har vågat tänka nytt och kreativt, kunskaper som de garanterat kommer att ha nytta av i framtiden.

 

Med företagsamheten kommer förutom den praktiska kunskapen att uppfinna och göra produkten, även viktiga medborgar- och arbetslivsfärdigheter som stöder de unga att identifiera sig och utveckla sina kompetenser. Och så finskan, den är bra att kunna om man vill sälja. Företagsfostran konkretiserar det som man lär sig i skolan men bevisar också att vi ständigt behöver lära oss nytt.

 

Det är på många vis värdefullt att skolor erbjuder möjlighet till ungdomar att delta i evenemang och tävlingar som dessa. Speciellt i rådande tider då allt varit på distans är den sociala kontakten med jämnåriga viktigt men också som ett bevis på att livet går vidare och det är viktigt att ha framtidstro de oroliga tiderna till trots.

 

Framtidstro hade även Ukrainas president Zelensky när han den 8 april höll ett tal för Finlands riksdag. Samma vecka som han talade för riksdagen riktades en cyberattack mot flera finska ministerier. I detta läge och den kommande tiden antas hybridpåverkan och cyberattacker öka. Vi kan alla förbereda oss för detta.

 

Till denna helhet hör också medieläskunnighet, att kunna avgöra vad som är pålitligt och vad som inte är pålitlig information. Barn och unga har i många avseenden bra medieläskunnighetsförmåga idag, men dess andel bör öka i skolan. Det krävs nya och bredare färdigheter att bemästra de utmaningar som framtiden för med sig.

 

I sitt tal efterlyste Zelensky även Finlands delaktighet i återuppbyggandet av Ukrainas skolsystem, och betonade överlag betydelsen av skola och utbildning. Finland har redan en tid varit delaktig i utbildningsprojekt och bland annat varit med och utvecklat yrkesutbildningen i landet.

 

Samtidigt vill jag önska alla en trevlig valborg.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30