Olika hållbara energiproduktionsformer behövs för att uppnå ett koldioxidneutralt Finland till 2035

03.05.2022 kl. 16:56

Anders Norrback, riksdagsledamot (SFP), har lämnat in ett skriftligt spörsmål om möjligheterna till att söka finansiering för andra förnybara energiproduktionsformer än vindkraft, och om huruvida ministeriet har som avsikt att på andra sätt stöda och främja byggandet av alternativa energikällor, t.ex. vätgasanläggningar.

-Jag vill genom detta skriftliga spörsmål lyfta fram vikten av alternativa energiproduktionsformer. Ifall vi vill nå ett koldioxidneutralt Finland till 2035 är det viktigt att vi funderar på hur vi kan utveckla olika hållbara energiproduktionsformer utöver vindkraften. Också i ljuset av det säkerhetspolitiska läget, och vår försörjningsberedskap, är det viktigt att vi understöder utvecklingen av alternativa energikällor, säger Norrback.

Landskapsförbund och kommuner har kunnat ansöka om understöd för planläggning och tillstånd som styr utbyggnaden av vindkraft och anslutningar till dem. Ansökningstiden för stöden sträckte sig fram till februari 2022.  I den fjärde tilläggsbudgeten för 2020 fastställdes ett anslag på cirka två miljoner euro för understöd för vindkraftsutbyggnad. Under de två tidigare ansökningsomgångarna har sammanlagt 16 projekt finansierats med 1,1 miljoner euro. Genom understöden genomförs regeringsprogrammets föresatser om främjande av vindkraftsutbyggnad. 

-Stöden är behövliga och behovet för utvidgade satsningar finns. Samtidigt har intresset för alternativa produktionsformer, som exempelvis vätgas, ökat. Alternativa energiproduktionsformer kunde bli verkliga, om ekonomiska incitament skulle finnas. Att främja en snabbare övergång gynnar hela energisektorn och framför allt områden där investeringarna inom vindkraften redan gjorts en längre tid, säger Norrback. 

Anders Norrback

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55