Den gångna veckan har den politiska aktiviteten gått på högvarv

22.04.2022 kl. 07:33

Bland annat har behandlingen av rambudgeten, läget på arbetsmarknaden inom den offentliga sektorn varit på tapeten.  Den fråga som ändå överskuggar det mesta är kriget i Ukraina och i förlängningen vår position i den nya världsordning som nu skapas.  Riksdagen behandlade i onsdags statsrådets säkerhetspolitiska redogörelse, ett ämne som väckt mycket diskussion nationellt, men även internationellt.  Många ser den säkerhetspolitiska redogörelsen som en ja/nej diskussion om ett eventuellt Natomedlemskap. Jag vill dock lyfta fram att redogörelsen handlar om att analysera alla delar av vår säkerhetspolitiska position i den nya situation världen befinner sig i. Vi har redan reagerat på den nya situationen genom ökade satsningar på vårt försvar, satsningar på cybersäkerheten samt genom satsningar på vår försörjningsberedskap. Alla är avgörande delar i helheten säkerhetspolitik.  Nu är det dags att göra Nato till en naturlig del av vår framtida säkerhetspolitiska position. Min positiva inställning till ett finländskt Natomedlemskap uppstod som en följd av den möjlighet som Sovjetunionens fall gav.  Min analys står fast, vår position är och bör förbli bland de västerländska demokratierna, och försvaret av dessa.  

Ukrainarna kämpar inte bara för sitt eget land utan också för vår frihet, detta får vi aldrig glömma.  Det är ett krig som blivit verklighet på grund av en autoritära ledares rädsla för demokrati. Fruktan för en hurdan skada demokrati, och tanken om demokrati kan göra för en diktator är verklig. Detta förklarar för mig även andra auktoritära staters, så som Kinas, inställning till konflikten. Kampen i världen går nu mellan demokrati och diktatur. Försvaret av demokratin, rättsstaten och människors lika värde får inte för en dag sättas på undantag

För mig är försörjningsberedskapen en av grundstenarna i vår säkerhetspolitik. Brist på mat och energi skapar grogrund för social oro och ökad mottaglighet för yttre påverkan. Jag vill lyfta fram hur viktig livsmedelsförsörjningen är för vår totalsäkerhet.  Många av våra jordbruksföretag är idag i akut kassakris.  Regeringen har reagerat med ett stödpaket. Också inom handeln har en liten, men dock, positiv trend noterats. Nu behövs även förståelse från finanssektorn.  En förutsättning för en hållbar försörjningsberedskap i framtiden är att livsmedelsproduktionen görs lönsam.  Maten finns inte i butikerna per automatik.  Om den inte kan produceras lönsamt så finns den inte.

Anders Norrback

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00