Blomqvist: Arbetet mot sexuella trakasserier kräver en attitydförändring

30.03.2022 kl. 10:28
Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, understryker vikten av att alla fall av sexuella trakasserier tas på allvar och aldrig förminskas. Det är viktigt att skapa en miljö där personer som utsätts för sexuella och andra trakasserier vågar rapportera om trakasserier av olika slag och känner att de kan lita på att de får stöd och hjälp.

– Arbetet mot sexuella trakasserier och trakasserier av olika slag kräver mångsidiga åtgärder, och inte minst en attitydförändring. Det är viktigt att man ingriper i alla former av trakasserier, och att åtgärder har effekt. Särskilt personer i ledarskapsställning, men också alla som bevittnar trakasserier, har här en stor roll, konstaterar Blomqvist.

– Att avslöja trakasserier och olämpligt beteende i en organisation kräver mod också eftersom det handlar om ett läge där offer, förövare och ansvariga ofta känner varandra väl. Makthierarkier och relationer inom en organisation får inte förhindra åtgärder eller leda till att saker sopas under mattan, fortsätter Blomqvist.

Trakasserier kränker den personliga integriteten och kan såväl påverka den drabbades hälsa som förhindra jämställt deltagande i en arbetsplats eller fritidsverksamhet. Det är oftare kvinnor, och särskilt unga och personer som tillhör minoriteter som utsätts. 

– Sexuella trakasserier kan aldrig accepteras. Det är ett alltför vanligt och utbrett fenomen i alla delar av samhället, säger Blomqvist. På individplan är varje fall ett för mycket, och på samhällsnivå handlar det om ett betydande jämställdhetsproblem.

I september 2021 sammankallade minister Blomqvist till ett rundabordssamtal om sexuella trakasserier tillsammans med representanter från arbetsmarknadsorganisationerna. I december hölls ett rundabordssamtal med samma tema med räddningsbranschen. Under våren 2022 kommer minister Blomqvist att sammankalla till ett rundabordssamtal i frågan också med representanter från idrottssektorn.

 
Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15