Blomqvist: Arbetet mot sexuella trakasserier kräver en attitydförändring

30.03.2022 kl. 10:28
Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, understryker vikten av att alla fall av sexuella trakasserier tas på allvar och aldrig förminskas. Det är viktigt att skapa en miljö där personer som utsätts för sexuella och andra trakasserier vågar rapportera om trakasserier av olika slag och känner att de kan lita på att de får stöd och hjälp.

– Arbetet mot sexuella trakasserier och trakasserier av olika slag kräver mångsidiga åtgärder, och inte minst en attitydförändring. Det är viktigt att man ingriper i alla former av trakasserier, och att åtgärder har effekt. Särskilt personer i ledarskapsställning, men också alla som bevittnar trakasserier, har här en stor roll, konstaterar Blomqvist.

– Att avslöja trakasserier och olämpligt beteende i en organisation kräver mod också eftersom det handlar om ett läge där offer, förövare och ansvariga ofta känner varandra väl. Makthierarkier och relationer inom en organisation får inte förhindra åtgärder eller leda till att saker sopas under mattan, fortsätter Blomqvist.

Trakasserier kränker den personliga integriteten och kan såväl påverka den drabbades hälsa som förhindra jämställt deltagande i en arbetsplats eller fritidsverksamhet. Det är oftare kvinnor, och särskilt unga och personer som tillhör minoriteter som utsätts. 

– Sexuella trakasserier kan aldrig accepteras. Det är ett alltför vanligt och utbrett fenomen i alla delar av samhället, säger Blomqvist. På individplan är varje fall ett för mycket, och på samhällsnivå handlar det om ett betydande jämställdhetsproblem.

I september 2021 sammankallade minister Blomqvist till ett rundabordssamtal om sexuella trakasserier tillsammans med representanter från arbetsmarknadsorganisationerna. I december hölls ett rundabordssamtal med samma tema med räddningsbranschen. Under våren 2022 kommer minister Blomqvist att sammankalla till ett rundabordssamtal i frågan också med representanter från idrottssektorn.

 
Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00