Krigsbrotten i Bucha och Ukraina måste utredas

05.04.2022 kl. 10:19

I söndags började vidriga bilder från orter som Ukraina befriat av ryska armén strömma ut i omvärlden. Människor som avrättats bakbundna, brända nakna människokroppar, döda huller om buller. Det här var inte bilder på soldater som stupat i strid, utan bilder på civila som dödats i fasansfulla krigsbrott. Bilderna är så hemska att kroppen fryser, men de syns i flödet på helt vanliga sociala medier. Om det här är bilder som också sprids på de sociala medier som är mer populära hos barn och minderåriga - vilket är mycket sannolikt, exempelvis på TikTok, finns anledning att påminna om hur viktigt det är att som vuxen finnas till och hantera informationen. Exempelvis Rädda barnen och Mannerheims barnskyddsförbund har gett tips om hur man bäst gör det.

Min egen dotter är för liten för att veta vad som nu pågår, men hon är i samma ålder som barn på bilder från Ukraina där mammorna skriver kontaktuppgifter till familj och släkt med kulspetspenna på barnens rygg ifall att barnets föräldrar förs bort eller dödas. Det är obegripligt att ta in, i likhet med många berättelser.

Avrättningar, grova våldtäkter, bortföranden, mördandet av lokala politiker, massgravar. Den exakta brottsrubriceringen är inte ännu fastställd. Att det är frågan om allvarliga krigsbrott är bortom allt tvivel. Dessvärre är det för tidigt för att kunna utesluta etnisk rensning och folkmord. Experter på området har konstaterat att definitionen för brotten inte är svartvita, men de har redan tagit orden i sin mun.

Det är mycket som är skrämmande, men en ytterligare omständighet är att man inte vet hur mycket som på förhand varit planerat. Den västerländska underrättelseinhämtningen har visat sig vara mycket skicklig och korrekt. Man förutspådde i princip nästan helt och hållet omfattningen av Rysslands invasion samt tidpunkten. Det är en annan sak att inte alla valde, eller ville tro på det – eftersom det lät så extremt surrealistiskt. I backspegeln kan vi se att uppgifterna stämde i praktiken helt och hållet. Underrättelser som rapporterats offentligt eller medvetet läckts ut pekade också på att det kunde finnas listor på människor som man var ute efter att neutralisera. Det finns också andra uppgifter som gör saker ännu mer beklämmande. Därför är det av flera orsaker viktigt att brotten dokumenteras, utreds noggrant samt att de misstänkta för brotten förs till domstol. Det är också hela republiken Finlands tydliga ståndpunkt som president Sauli Niinistö tillsammans med samtliga partiledare i riksdagen slog fast i ett gemensamt ställningstagande i måndags.

Från Belarus sprids bilder om retirerande ryska soldater som tagit med sig tvättmaskiner, elsparkcyklar och barns leksaker som krigsbyten hem. Det är en tragisk syn, också det. Samtidigt blånekar den ryska statsledningen händelserna. På samma sätt som då man bombade ett förlossningssjukhus i Mariupol påstår man att bilderna och videoklippen visar skådespelare i propagandaklipp. Det är hårresande.

Det är rätt och viktigt att EU-länderna och omvärlden nu snabbt förbereder ytterligare ekonomiska sanktioner och andra diplomatiska åtgärder. Vi måste också fortsätta stöda Ukraina direkt på alla sätt och samtidigt fortsätta arbetet med att inom den utstakade tidtabellen under våren göra slutsatserna över hur vi förstärker vår egen och Europas säkerhet ytterligare.

Mats Löfström

Mats Löfström

Gruppanföranden

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30