Förnyandet av sexualbrottslagstiftningen en historisk jämställdhetsreform

17.02.2022 kl. 16:32
Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, Thomas Blomqvist, gläder sig över regeringens förslag till reform av sexualbrottslagstiftningen som idag gavs till riksdagen. Förslaget har beretts under ledning av justitieminister Anna-Maja Henriksson.

– Uppdateringen av sexualbrottlagen är en ambitiös reform, som moderniserar hela tankesättet kring sexualbrott och fysisk självbestämmanderätt i lag. Det här är helt klart ett av regeringens mest betydelsefulla lagstiftningsprojekt och en historisk jämställdhetsreform, säger Blomqvist.


Genom reformen genomförs flera ändringar kring bedömningen av sexualbrott. En av de största ändringarna är att definitionen på våldtäkt ändras till att baseras på avsaknad av samtycke. Genom reformen blir samtycke även en viktig faktor i flera andra typer av sexualbrott. Bland annat uppdateras bestämmelserna kring sexuella trakasserier för att också beakta andra former av trakasseri än genom beröring.

– Att lagen i framtiden utgår från samtycke och individens integritet betyder att offrens ställning stärks. Sexuellt våld och sexuella trakasserier är än idag allt för ofta förekommande också i Finland, och är ofta kopplat till kön. Därför har reformen en oerhörd betydelse ur jämställdhetssynvinkel. Personligen hoppas jag också att den här lagen kan bidra till att på ett positivt sätt stärka attityderna och värderingarna kring jämställdhet, integritet och hänsyn till varandra i samhället överlag, avslutar Blomqvist.

 
Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55