Bergqvist kräver åtgärder för att förbättra situationen vid Nya barnsjukhuset 

27.01.2022 kl. 15:23
YLE:s MOT-redaktion har nyligen gjort ett reportage om Nya barnsjukhuset i Helsingfors. Reportaget visar på stora brister inom sjukhuset. Det råder vårdarbrist och patientsäkerheten på sjukhuset äventyras. Situationen oroar riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP), som idag lämnat in ett skriftligt spörsmål till regeringen. 

- Avslöjandena i MOT om förhållandena vid Nya barnsjukhuset är mycket allvarliga och måste åtgärdas omedelbart. Det handlar om vården för allvarligt sjuka barn och personalens faktiska möjligheter att göra sitt jobb, säger Bergqvist.


Redan efter ett år att Nya barnsjukhuset öppnades rapporterades det om resursbrister på sjukhuset. Det här är alltså ett långtgående problem som inte kan förklaras med rådande coronapandemi.

- Det har tydligt framkommit att ledarskapet vid sjukhuset är under all kritik. Genom att ständigt sopa dessa fakta under mattan har man bevisat att man inte tar problemen på allvar. Jag förutsätter nu att minister Kiuru tar tag i detta, säger Bergqvist. 

- Vi har brist på vårdare i hela landet och på många håll signaleras det om att bristande ledarskap är en av orsakerna till att vårdare väljer att byta bransch. Nya barnsjukhuset är tyvärr bara ett exempel. De här signalerna måste ministern ta på allvar, avslutar Bergqvist. 

SFP-riksdagsledamöterna Veronica Rehn-Kivi, Eva Biaudet, Mikko Ollikainen, Anders Norrback, Anders Adlercreutz, Joakim Strand och Ålands riksdagsledamot Mats Löfström har även undertecknat spörsmålet.

 
Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55