Responsdebatt om budgeten 2022

14.12.2021 kl. 11:00
Gruppanförande hållet av ledamot Veronica Rehn-Kivi

Ärade talman,

Vi har två utmanande år bakom oss. Den ekonomiska svacka vi upplevde förra året har emellertid övergått till en snabb återhämtning. Men underskottet är fortfarande stort. Därför är det nu, i en tid av ekonomisk tillväxt, som vi måste sätta in de rätta åtgärderna för att stärka ekonomin och höja sysselsättningsgraden. Och det gör regeringen.

Vår målsättning om en sysselsättningsgrad på 75 procent är på god väg att uppnås. I februari nästa år samlas regeringen för att fatta beslut om ytterligare sysselsättningsåtgärder som stärker den offentliga ekonomin med 110 miljoner euro. Svenska riksdagsgruppen understryker vikten av dessa åtgärder. Flera åtgärder har redan förverkligats. Vi är glada över att D-visumet och expressfilen för specialssakkunniga tas i bruk.

Hela vårdbranschen har fått jobba hårt under pandemin och bristen på vårdpersonal är akut. Ett program för att trygga tillgången till personal inom social- och hälsovården kör därför igång. En satsning på vårdpersonalens välmående är mycket välkommet. Coronapandemin har lett till en vårdskuld då människor har dröjt med att söka vård. Alldeles för många mår också psykiskt dåligt och detta måste åtgärdas. Regeringen använder därför 125 miljoner euro till att avveckla vårdskulden och för att förbättra möjligheterna att få vård snabbare. Vi satsar på individen. I det första välfärdsområdesvalet om en dryg månad har finländarna en möjlighet att påverka hur vården i det egna området ska se ut i framtiden. I kölvattnet av pandemin är det viktigare än aldrig förr.

Ärande talman,

Det finns flera saker i nästa års budget som SFP har arbetat länge för. Till dem hör den förhöjda inkomstgränsen för studerande. Också det här är ett svar på bristen på arbetskraft och dessutom underlättar det studerandenas vardag. Det är också bra att regeringen inför en trappstegsmodell för ett förhöjt arbetsinkomstavdrag för personer över 60 år. Det ska vara lockande att arbeta också efter pensionering.

Vi gläds mycket åt det tvååriga försöket att höja hushållsavdraget, både gällande dess maximibelopp och ersättningsprocent. Dessutom kan de som byter ut sin oljepanna få ett avdrag under åren 2022–2027. Vi i SFP ser hushållsavdraget som ett sätt att uppmuntra människor att köpa tjänster och vara en del av den gröna omställningen. Vi ser gärna att det höjda avdraget blir bestående.

Vi har en ambitiös målsättning på att vara klimatneutrala år 2035 och vi är på god väg mot detta. Nästa år satsar regeringen 1,2 miljarder euro på investeringar och tillväxt inom ramen för Finlands återhämtningsprogram, och de största satsningarna riktas till investeringar i energiinfrastruktur, ny energiteknologi, bindande av koldioxid och elektrifiering av industrin. Detta hjälper oss på traven mot ett klimatvänligt samhälle.

Ärade talman,

Vi är mycket glada över att regeringen nyligen har beslutat om att ytterligare höja flyktingkvoten till 1500 på grund av läget i Afghanistan. Nästa år satsar vi över 1,27 miljarder euro på internationellt bistånds- och utvecklingsarbete. För SFP är det viktigt att Finland bär sitt internationella ansvar, både här hemma och globalt.

För oss i Svenska riksdagsgruppen är rättsstaten en grundpelare som vi måste värna om. Coronapandemin har resulterat i långa köer i domstolarna och rättsvården har varit överbelastad. Regeringen gör nu viktiga satsningar för att råda bot på situationen.

Ärade talman,

Det finns en hel del andra åtgärder som vi också vill lyfta fram. Vi genomför äntligen familjeledighetsreformen och den nordiska sysselsättningsmodellen tas i bruk. Polisens och forskningens resurser tryggas. Vi är extra glada för att vi äntligen, efter en lång paus, igen får fortsätta utbilda räddningspersonal på svenska. Det här är en viktig fråga för tryggheten i hela Svenskfinland och på Åland.

Ärade talman,

Med denna budgetbok i handen blickar vi framåt. Vi vill se ett klimatneutralt Finland och en human biståndspolitik. Vi vill se ett Finland som går stärkt ut ur coronapandemin, där företag kan blomstra och allt fler har ett jobb. Vi vill att alla finländare ska må bra. Och med regeringens åtgärder finns alla förutsättningar till det – även nästa år.

Svenska Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15